В петъчната вечер едно момче прикова вниманието на футболните фенове у нас. 18-годишният Тома Ушагелов донесе победата на Царско село срещу Ботев Враца с първото си докосване при дебюта си в efbet Лига.

11 снимки

Кой всъщност е героят на „царете“ от стадиона под връх Околчица?

Тома е момче от столицата, юноша на Славия, който през 2018-а минава за кратко през школите на Лудогорец и ЦСКА преди да се завърне в Овча купел. Дали заради опитите му да намери място под слънцето в други клубове, но в Славия вече гледат с друго око на него и през лятото на 2019 г. той се мести в Царско село. Играе за юношеския тим, понякога тренира и с мъжете, а в някои мачове дори влиза в групата на първия отбор. Дебютира в мъжкия футбол при отпадането на Царско село от Кариана Ерден за Купата на България, но истинското му появавене на сцената бе във Враца.

Голът му срещу Ботев е събирателен образ на неговите качества - смел, решителен, нахакан, в някои случаи треньорите му го определят дори като арогантен.

„Тома притежава силен ляв крак, пази отлично топката, има добра бързина и поглед върху играта, може да играе още по крилата и зад нападателя“, така го описват треньорите в юношеските му години, когато младокът получава и няколко повиквателни за националния отбор до 16 г. Съотборниците му пък го определят като философ, тъй като обича да разсъждава и има мнение по всички теми.

Попадението срещу врачани е определящо за бъдещето на младока. Ако остане стъпил на земята и попива съветите на легендарната „деветка“ Любослав Пенев - може да постигне много. Сегашният треньор на „царете“ е от тези, които дават път на младите футболисти, разбира се, ако заслужават. И от Тома зависи дали ще грабне шанса или ще си остане с фойерверка от Враца и скоро ще бъде забравен.