Защо частна компания отделя милиони левове от печалбата си за спонсорства на спорт? Какви са плановете на собствениците на ефбет за 2020 година?

Братя Найденови наляха близо 25 млн лева през 2019

Цветомир Найденов и Боян Найденов – Цеките са собствениците на един от най-големите у нас сайтове за спортни залози efbet. Те са едни от най-крупните частни спонсори на българския спорт. 25 милиона лева са инвестициите, които те са вложили в различни отбори, федерации и първенства у нас през изминалата година.

Цеките си сътрудничат с Българския футболен съюз, с Българската федерация по баскетбол, с Българската федерация по волейбол и с родната федерация по бокс. С всяка от тези структури се работи над различни проекти. През 2019 г. беше сключен двугодишен договор между efbet и БФС, според който първата професионална лига по футбол в България се нарича efbet Лига. Отделно от това компанията спонсорира над 140 футболни тима от различните нива на първенството: Лудогорец, Локомотив Пловдив, Локомотив София, ЦСКА 1948, Дунав, Монтана, Берое и десетки други. Многобройни са и отборите от най-ниското аматьорско ниво на първенството, които получават подкрепа под някаква форма от Цеките.

В баскетбола и волейбола броят също финансират доста отбори, сред които и националният волейболен тим. Работата с федерацията по бокс е доста продуктивна. С помощта на ефбет се организира най-мащабната инициатива на БФБ – Националната боксова efbet лига.

efbet

източник: efbet

Очаква се ръст през следващите години от собствениците на ефбет

Цветомир Найденов и Боян Найденов са убедени, че подобни спонсорства са единственият правилен път за тяхната компания. Това е най-адекватният начин да рекламират марката си, тъй като е доказана световна практика.

„У нас нашата компания беше първата, която започна с подобни мащабни спонсорства. Последваха ни мнозина наши конкуренти. Надявам се да се появят още фирми, които искат да инвестират в спорта, защото това е пътят към повишаване на неговото качество“ – заяви Цветомир Найденов. „Нашите планове включват не само да продължим вече започнатите партньорства, но и да стартираме нови. Няколко нови договори вече се подготвят. Водим преговори с различни отбори“ – допълва бизнесменът.

efbet

източник: efbet

Можем ли да се надяваме отново да видим България на голям футболен форум

Футболът, като най-популярен спорт у нас, е най-силно застъпен в рекламната политика на ефбет. Боян Найденов споделя, че цялостната им стратегия цели повишаване на нивото на този спорт у нас. По-доброто финансиране безспорно е необходим фактор за промяната. Интересно е, че въпреки огромната конкуренция от страна на чждестранните първенства (английската висша лига, бундес лигата, италианската серия А и т.н.) българските мачове все още са водещи по зрителски интерес. Това недвусмислено го доказват статистическите резултати – категорични са Найденови. „Важно е клубовете да имат цялостна стратегия за развитие. Това, което зависи от нас, ние го правим: инвестираме в млади таланти и в клубове от всички лиги.“ Фактите сочат, че през последната година, откакто ефбет е генерален спонсор на първенството, разликите между различните отбори в таблицата се стопяват. Мачовете стават по-оспорвани и равностойни. „По-интересен футбол е това, което искат феновете. Искаме го и ние. А дали вярваме, че родният футбол може отново да излъчи силни представители на международни форуми? Ако не вярвахме, не бихме полагали всички тези усилия да инвестираме в развитието му“ – споделят Цеките.