Бившият централен защитник на Левски Давид Яблонски бе осъден за манипулиране на мачове в родината си Чехия. Бранителят е получил условна присъда и глоба от съда и сега професионалната му кариера е в ръцете на футболните дисциплинарни органи – ФИФА.

През ноември 2012 година Яблонски е играч в юношеските формации на Теплице и по пътя за двубой в Пилзен е общувал по телефона със своя приятел Ян Ханзал. Медиите в Чехия съобщават, че са уговорили двубоя да завърши с много попадения.

По-късно полицията подслушва някои от членовете на мафията, която организира това, а през 2013 година стигат до телефоните и на футболистите. Обвинения получават 20 души, сред които е и Давид Яблонски.

Днес бившият футболист на „сините“ бе осъден след дълъг процес. Той бе на „Герена“ две години и половина и се превърна в един от любимците на феновете. В момента е играч на полския Краковия Краков, но не се знае до кога.

На защитникът му бе разрешено да продължи професионалната си кариера, докато тече разследването, но сега има много въпросителни.

В това отношение ФИФА и УЕФА са напълно безкомпромисни към подобни дейности и кариерата на Давид Яблонски е под огромна опасност.