Шефът на БФС Борислав Михайлов и спортният министър Свилен Нейков ще бъдат привикани пред парламентарната комисия по въпросите на образованието, младежта и спорта, съобщава он-лайн изданието на „24 часа”.

Двамата ще бъдат разпитвани дали е замесена България в скандала с черното тото на контролата ни с Естония на 9 февруари, завършила 2:2.

Мачът вече се разследва от ФИФА заради подозрения, че хазартната мафия си е платила за ремито, за да заложи и спечели баснословна сума. Разкритията направи германското списание “Щерн”.

“Забъркани сме в грандиозен международен скандал. Комисията да извика министъра и шефа на БФС и при съмнение за нарушение случаят да бъде предаден на прокуратурата”, призова Михаил Михайлов от СДС в парламента вчера. В отговор шефът на спортната комисия Огнян Стоичков обеща да насрочи изслушването за по-следващата седмица.

Това означава, че справката в парламента ще е точно в дните преди евроквалификацията с Швейцария, която е на 26 март.

Вчера от БФС пуснаха декларация, в която разкритикуваха информацията от "Щерн", че федерациите на България, Естония, Латвия и Боливия са получили между 40 000 и 80 000 евро, за да се навият на контролите.

"БФС заявява официално, че не е получавал никакъв хонорар за приятелския мач с Естония. Възнаграждение не е било обсъждано в нито един момент от кореспонденцията за организирането на въпросната контрола и не фигурира в четиристранния договор. Всички твърдения за получена от БФС сума противоречат на истината и срещу медиите, които ги разпространяват, ще бъдат предприети съответните юридически мерки", обявиха от футболния съюз.

"Елементарно е да се провери по сметките ни, че подобна сума изобщо не е постъпвала. БФС не трябва да се замесва", уточниха от централата.