Официалният сайт на УЕФА не пропусна да честити 70-годишнината, която днес отбелязвва треньор №1 на България за ХХ век Димитър Пенев.

Сайтът проследява в подробности пътят както на терена, така и край тъчлинията на една от знаменателните фигури в българския футбол. От европейската централа дори уточняват, че реалният рожден ден на Стратега от Мировяне е 10 юли, но просто актът за раждане е издаден два дни по-късно.

„Все още ме боли за това, че не играх във финала на КЕШ с ЦСКА през 1967 година след три страхотни мача срещу Интер“, споделя Пенев пред уебстраницата на УЕФА. „Другото, за което съжалявам още, също е един полуфинал и в него пак са замесени италианци – Световното първенство през 1994 година в Щатите. И до днешен си мисля, че ЦСКА и България можеха да извървят пътя до края.“

„Като юноша трябваше да вървя по 6 километра на ден, за да тренирам с Локомотив София“, припомня си специалистът. „Тъжно е да виждам проблемите на Локомотив и ЦСКА и че те не са част от елита. Играх заедно и срещу много велики футболисти. Не мога да кажа кой беше най-добрият. За мен просто винаги беше чест да изляза на терена. Наслаждавах се на всеки миг от кариерата си“, добави още той.