Планът за изработването статуята на Христо Стоичков премина през следващата си фаза, като днес официално беше представен макетът на скулптурата. Както се очакваше, тя ще бъде поставена до стадион „Българска армия“ ще улови един от най-паметните мигове за родния футбол – радостта на Камата след гола му срещу Германия по време на Световното първенство в САЩ от 1994 година.

Статуята на автора Костадин Ненов ще бъде висока около два метра и ще е изработена изцяло от бронз. Идеята е официалното й откриване да се състои на 20 май, когато е и грандиозният юбилеен мач на Стоичков.

"Имаше няколко варианта за визията на този проект. Тази избра самият господин Стоичков. Тя тръгна от една много популярна снимка. Там главата беше в друга позиция - гледаше нагоре към небето“, коментира авторът, който разкри, че Ицо е пожелал скулптурата да има далеч по-скромни размери.

„Ицо имаше няколко изисквания, които на пръв поглед са незначителни, но промениха цялата концепция. Той пожела главата да се насочи напред и спешно трябваше да направя нов проект. Времето за изработка е много кратко. Желанието на Стоичков бе да бъде по-малка от предвиденото и да е в реални размери, но според мен в открито пространство тя би се губила, така че може би ще бъде в компромисен вариант - около два метра. По-малки размери биха били недопустими.“


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS