Паметник на легендата на българския футбол, Локомотив Сф и Левски Никола Котков /1938-71 г./ бе открит днес в градинка в столичния квартал „Надежда І“. На милото тържество присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова, спортният министър Свилен Нейков, кметът на район „Надежда“ Димитър Димов и китайският посланик у нас Гуо Янджоу. Сред дарителите за паметника са трима от шефовете на столичния Локомотив Николай Гигов, Иво Тонев и Иван Василев, а изработката е дело на сина на Николай Хайтов – Александър Хайтов.

На откриването бе още Валентин Михов, както и много футболни ветерани и почитатели на големия играч от близкото минало. Тук бе и съпругата на Котков – Катя. Нашият известен артист и голям локомотивец Славчо Пеев разказа спомени за Котето, който, преди да започне да се занимава с футбол, е тренирал и волейбол.

Събитието всъщност бе двойно, защото в същата градинка бе открита и детска площадка, за която от Китайското посолство у нас и Китайско-българската търговска камара са дарени 20 000 лева.

Вижте и ТЕМА в СНИМКИ от откриването на паметника!