„Отбор на надеждата” ще започне тренировки с младежите от поправителния дом в Бойчиновци още от есента на тази година. Това съобщи мениджърът на проекта Виктор Кирков. „В неделя „Отбор на надеждата” гостува в детския затвор и включи настанените там момчета в последния си за тази година турнир „Играй с националите”. Домакините ни много бързо се адаптираха към специфичния формат на стрийт футбола и искрено се ентусиазираха от възможността да участват на световно първенство за бездомни хора. Обещах им, ако не възникне някаква институционална пречка, от есента наш треньор да работи с тях два пъти седмично. Разбира се, ще осигуря също топки и подходящи спортни обувки”, коментира Кирков. Той допълни, че всеки младеж, който е излежал присъдата си и напуска институцията в следващата 1 година, ще получи шанс за участие на Мондиал 2017 в Осло, Норвегия.

Тази година „Отбор на надеждата” започна тренировки и с младежите от възпитателно училище - интернат (бивше ТВУ) в град Ракитово. Близо 20 момчета от институцията се включиха в проекта и пътуваха за петте селекционни турнира за избор на национален отбор, които се проведоха в София. Благодарение на това в разширения национален „Отбор на надеждата” попадна Васил Козаров от ВУИ в Ракитово. 16-годишният младеж не отговаряше на възрастовия критерий, поставен от организаторите на световното, но заради демонстрираните човешки и футболни качества беше поканен да тренира 3 седмици с останалите национали.

Треньорите на „Отбор на надеждата” Младен Христов и Кирил Кюлев направиха в края на месец май тази година тренировка и с лишените от свобода в затворническото общежитие в Казичене. Три седмици по-късно се организира и турнир „Играй с националите” в същата институция.

„Отбор на надеждата” развива успешно социална интеграция чрез футболни тренировки от 2011 година досега, като до 2015 г. работеше основно с младежи израснали в институции, а от миналата година включи и играчи от ромските махали в страната, които живеят в незаконни постройки или в лоши условия.