Бившият български национал Димитър Бербатов отново официално се кандидатира за президент на Българския футболен съюз. Това обяви самият той на пресконференция днес.

Конгресът на 18-ти март тази година ще бъде изборен.

Бербатов сподели, че е задължен да го направи заради подкрепата на редица клубове, които по думите му, към днешна дата са „близо 50”.

„Просто ще акцентираме върху няколко точки и теми. Както и предния път, тъй като конгресът на 18 март ще бъде изборен, аз официално искам да кажа, че съм кандидат за президент на БФС, заедно с моя екип. Всички видяхте каква подкрепа имаме от клубовете, които са готови да издигнат моята кандидатура, мисля, че минаваме бройката от 50. Това ме задължава аз пак да кажа, че съм кандидат за президент на БФС. По тази логика моля другите кандидати също да излязат и да го заявят открито, за да се знае кои са публично. Би било хубаво настоящият президент да излезе в неплатен отпуск, за да не ползва ресурсите и целия апарат на БФС в предизборната кампания. Ние го направихме на една дълга пресконференция. Програмата е същата, търпи подобрение“, започна Бербатов.

„Учудващото е, че продължава да се натискат клубовете за контрадекларации. Продължава да има такъв натиск. От тази сутрин е най-пресния пример - от Шумен. Човекът излезе и даде гласност на това, което се е случило. Имало е дори изнудване. Въпросът е защо се случва всичко това, след като Конгресът ще бъде изборен. Може би това е ход от ръководството на БФС, с който да отменят Конгреса. Това не е морално правилно. Не е само този клуб, има още такива. Да не би да се подготвя някакъв ход от БФС, като чрез това изнудване да излязат и да кажат: „Ето, събрахме подписки, искаме да отменим Конгреса“. Защо трябва да се случва това нещо? Абсолютна идентична ситуация, компетентните органи пак са сезирани. Въпросът е защо продължават с този натиск да събират тези контрадекларации?".

„Искаме да избягаме от критика, но не е възможно. Не можем да мълчим за това, което се случва и да не предпазим клубовете, които самите те сигнализират за това нещо. Не откривам своята кампания, а продължавам тази от началото на миналия конгрес. След като свърши миналия конгрес, който беше опорочен, разбрахме, че няма място за отказване. Подкрепата, която клубовете ни оказват, ни задължава да се преборим. Виждаме как от БФС взаимстват нашите идеи, които предложихме предния път, и ги представят като тяхна идея".

„Очаквам да бъде още по-добре направен. Да не спринтирам по стълбите надолу в зала 1 и да се опитвам да прокарвам идеи. Искам делегатите на клубовете да си кажат, а не да бъдат заглушавани от водещия на Конгреса. Те са хората, които определят какво се случва. Това води до препирни, до хаус. Искам да има хора от всички кандидат-президенти, особено в комисията по броене. Имаше хора, които блокираха с гръб, за да не си види какво се брои и как се брои. Това е абсолютно недопустимо!“.  

Антон Узунов
39 снимки

„Изводите някой път са трудни да се направят. На моменти не носят удовлетворение, както беше на последния Конгрес. Много въпроси си задавах - дали съм направил всичко необходимо, за да защитя интересите на клубовете, за да може да протече един нормален конгрес, едно нормално провеждане, дава се думата, не се заглушават хората. Трябва още от начало тези правила да се изчистят и да се знае как ще протече този Конгрес. Така всеки да се бори как да си представи програмата, а не пак да си мислят как да се поправи, ако някой започне пак да крие бюлетините. Да не се мисли за схеми и как да не се случват такива подли неща. Недопустимо е, но се случи на миналия Конгрес. Затова давам и публичност на тези неща, за да стигнат до хората, които организират събитието“.

„Можех да покажа и друга страна от себе си на Конгреса миналия път, да блъскам, да викам, но нямаше да е правилно да стигна на това ниво. Това е в миналото, взехме си поуки и се надявам в следващия Конгрес, да не се налага да спираме схеми при броене на бюлетини, на изказвания. Ако аз съм водещия на конгреса и имам микрофон, а някой пред няма, аз спокойно мога да го надвикам. Надявам се това да не се случи пак. Борим се за това да можете да присъствате и Вие, журналистите, вътре със звук и картина“.

„Още един път благодаря на всички клубове, които ще издигнат мен. Ще разберем дали и други клубове ще ме издигнат. Искам да съм и ще съм президент на всички клубове. Всеки клуб, който иска да ни подкрепи, е добре дошъл“.

„Ако вземем примера от днес с клуба от Шумен, който разказва какво се случва, това означава, че този страх в отборите изчезва. Трябва да има равен старт, клубовете трябва да бъдат оставени свободно да изразят мнението си.  Подкрепата, която получих беше изненада за много, но не и за мен. Очаквах подобно нещо, защото знам колко работа свършихме. Ние представляваме клубовете и трябва да работим за тяхното добро“.

Vladimir Stoyanov / LAP.bg
39 снимки

„Държавата трябва да бъде партньор в реформите, които ще се случат. Към този момент избягва да бъде такъв. Живот и здраве, когато ние спечелим, аз и екипът ще искаме среща с държавата, за да искаме подкрепа. Надяваме се държавата да откликне. Надявам се държавата да следи ситуацията, която се разиграва в момента, за да знае кой за какво се бори. Самата тя да си направи изводи за създалата се ситуация - какви хора управляват и какви хора се борят. Няма как да не се получи. Като човек съм имал моменти на слабост, но впоследствие гледам да избягвам от тези негативни мисли. Аз и моят екип ще успеем, защото знам как работим. Знам хората, с които работя, с какъв морален компас са“.

„За момент дори не мога да си помисля, че няма да успеем. Знам, че накрая ще бъдем победители. Имало е моменти, в които вместо да се концентрираме върху проекти и реформи, ние се концентрираме как да спрем някоя схема. Ще направим всичко възможно да не се стига до драматични моменти“.

„Не мисля, че е имало политическа намеса на предния конгрес. Иска ми се да вярвам, че не е имало подобно нещо. Не мога да държа отговорен кой човек от коя партия е. Надявам се всичко да бъде организирано по такъв начин, че да не може да се подложи на съмнение решението от конгреса. Затова апелирах конгресът да се проведе по начин, който да излъчи победител по честен начин. Ако нещата се проведат както трябва, никой не може да каже нищо“.

„Но след като видяхме как завърши предният конгрес, тогава не е редно да замълчим. Не е правилно към всички клубове, които са гласували за мен. Напротив - това ни задължава още повече да продължим по пътя, който сме поели. Защо медиите не са в залата, а ние трябва да пускаме на живо във „Facebook“? Не е нужно това и се надявам този проблем да се изчисти“, завърши Димитър Бербатов.