Над 120 делегати - представители на футболистите от цяла Европа, участват в европейския конгрес на Международната асоциация на професионалните футболисти (ФИФПро), който се провежда в София.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в официалното откриване на конференцията.

”Горд съм, че България е домакин на този висок форум. Убеден съм, че за провеждането му именно тук е допринесла и високата Ви оценка за работата на Асоциацията на българските футболисти, която от 8 години е пълноправен член на Вашата авторитетна организация и работи активно в защита на правата на футболистите у нас, заяви министър Красен Кралев при откриването на конгреса. - В този тежък момент за най-популярния спорт мнението на вашата асоциация е изключително важно, тъй като вие изразявате позицията на всички професионални играчи”.

Министър Кралев увери делегатите, че в България имат съмишленици и партньори за развитието на футбола и пожела и в бъдеще да продължи взаимодействието и успешното сътрудничество между членовете на ФИФПро.

На откриването присъстваха още президентът на ФИФПро Дивизия Европа Боби Барнс, генералният секретар на ФИФПро Тео ван Сегелен, членове на борда на федерацията, футболната легенда Христо Стоичков, Борислав Попов – генерален секретар на нашата централа, Дончо Донев – президент на Асоциацията на българските футболисти.

„След тези два дни ще бъдем още по-сплотени и по-близки. Да покажем, че ние сме тук, защото представляваме играчите и техните интереси”, приветства делегатите на конгреса Боби Барнс.

Позитивна оценка и добро равнище на равноправния диалог и взаимодействието между Българския футболен съюз и Асоциацията на българските футболисти даде Борислав Попов – вицепрезидент на БФС. Сред постигнатото той открои сключването на първия колективен трудов договор през 2012 г. и продължаването му през 2014-а, създаването на Арбитражен съд в съответствие с препоръките на ФИФА, активното участие на асоциацията в подготовката, организирането и провеждането на състезания и турнири.

„За мен е чест, че съм сред вас. Благодаря ви, че помагате на всички футболисти, които имат проблеми. Ние имаме за цел да покажем и на УЕФА, и на ФИФА, че футболистите заслужават голямо уважение. Не може футболистите да бъдат с прекратени договори, не може треньорите да бъдат с прекратени договори, а чиновниците да стоят с години на едно място. Това трябва да го променим”, категорично заяви почетният президент на Асоциацията на българските футболисти Христо Стоичков.