Пред Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание министър Красен Кралев разкри, че Министерството на младежта и спорта е предприело сериозни инвестиции в спортната инфраструктура на обекти с национално значение.

Освен обявените в публичното пространство средства за модернизацията на Националния стадион „Васил Левски” ще бъдат обновени и реконструирани още Зимния дворец на спорта, зала „Фестивална”, както и спортна зала „София”.

„За да отговорим на нарасналите изисквания на нашите клиенти, да повишим качеството на предлаганите услуги и в същото време спортните съоръжения да бъдат модерни, атрактивни, сигурни и безопасни, направихме щателен преглед и анализ на техническото състояние на базата, каза министърът. - Спешно предприехме мерки за подобряване на спортната инфраструктура и модернизацията на стадиона и затвърждаването му като обект с национално значение. След проведена открита процедура по ЗОП започна реконструкцията на тревния терен, включваща цялостна подмяна на поливната система и тревната настилка.”

Министърът информира депутатите, че ще бъде закупено ново информационно табло, ще се отстранят дилатационните фуги по трибуните и че ще се модернизират системите за пожароизвестяване и видеонаблюдение на Националния стадион „Васил Левски”.

„За подобренията на Зимния дворец на спорта се очаква инвестицията да не надхвърли 30 млн. лв., категоричен беше министърът. – Целите, които си поставяме с ремонта, са подобряване на състоянието на сградата чрез ефективна и качествена реконструкция; осигуряване на енергийна ефективност; намаляване на разходите за енергия, отопление на залите и осигуряване на лед за пързалките; ефективна климатизация, позволяваща едновременно поддържането на качествен лед и същевременно достатъчно висока температура за зрителите; увеличаване броя на седящите места до 3 500 седалки и създаване на многофункционалност на залите, за да могат да бъдат използвани и през лятото. В тази връзка ще предвидим подове и настилки за футбол, волейбол, баскетбол и др.”

Министърът уведоми, че за зала „Фестивална” са направени обследвания по Закона за енергийната ефективност на сградата. Съставен е технически паспорт и е извършено архитектурно заснемане и след направените предписания към момента са разработени идейни проекти в частите архитектура, ОВиК, технологичен проект за спортни съоръжения и подготовка на количествено-стойностната сметка за строително-монтажни работи, като очакванията на инвестицията ще бъде в рамките на 4 млн. лева.

Красен Кралев подчерта, че от 2012 г. зала „София” отново е във владение на НСБ ЕАД и трябва да се превърне в многофункционална спортна зала за провеждане на различни национални и международни състезания.

„Първата стъпка е изготвеното енергийно обследване и издаването на сертификат за енергийна ефективност. На базата на изготвеното енергийно обследване ще може да се кандидатства по програми за финансиране чрез ЕСКО договор на стойност около 1 100 000 лв.”, посочи министър Кралев. Той подчерта, че за да се превърне залата в модерно съоръжение, ще бъде направена топлоизолация, подменена дограмата, ще се изгради фотоволтаична инсталация, както и газово стопанство за метан.

Министърът информира комисията и за доклад на инспектората на ММС за проведените през 2014 години международни състезания от Българската федерация по шахмат, финансирани със средства на ММС.

Спортният шеф акцентира, че за посочения период федерацията е организирала три състезания на обща стойност 476 000 лв. за провеждане на Европейско индивидуално първенство за жени от 28 юни до 11 юли в гр. Пловдив – 476 000 лв. и Европейски индивидуални купи за мъже и жени, проведени от 1 до 9 юни в к. к. Албена и от 10 до 18 юни в к.к. Златни пясъци на стойност 447 870 лв.

В ММС са постъпили три сигнала срещу проведените от федерацията международни състезания, но според проверката на инспектората към министерството те са неоснователни.

”Всички предоставени ни документи са подпечатани от БФ Шахмат и подписани „вярно с оригинала”, с което федерацията се ангажира за истинността им и носи наказателна отговорност”, подчерта министър Кралев. Той допълни, че в това число са приложени документи за хонорари на международни съдии, наем на спортни съоръжения и закупуване на спортно оборудване.