Бивши национални състезатели от "Отбор на надеждата" ще бъдат сертифицирани за съдии на световното първенство по футбол за бездомни хора. Обучението на играчите, които представяха България на мондиалите в Мексико (2012), Полша (2013) и Чили (2014), ще се проведе идната събота и неделя в София.

Лектор ще бъде Пол Нагтегаал – дългогодишен рефер и съдийски ментор на световните първенства, родом от Холандия. В събота младежите ще преминат теоритична подготовка в Suite Hotel в Студентски град, а в неделя ще имат и практически курс по време на седмия селекционен турнир на "Отбор на надеждата" в квартал Челопечене.

Бившите национали, които преминат обучението, ще получат документ, който ще им позволи да вземат участие на световно първенство по футбол за бездомни хора и като рефери. Другото задължително условие да бъдат отново част от този специфичен шампионат са базовите познания по английски език, които ще бъдат проверявани с тест.

При евентуална покана от страна на фондация Homeless World Cup, която организира мондиала всяка година в различна страна, България ще има готовност да изпрати свои представители като съдии всяка година.

Холандският съдия Пол Нагтегаал е в София по покана на компанията "Спортс Мениджмънт България", която е официален партньор на фондация Homeless World Cup за територията на нашата страна.

Няколко дни преди него в България пристигна и Закиа Моулаои, която е директор към Homeless World Cup. Тя отговаря за развитието на международните партньори на шотландската фондация и гостува в страната ни, за да провери готовността на „Спортс Мениджмънт България” да организира голям футболен форум в София.

Пол Нагтегаал и Закиа Моулаои са първите представители на Homeless World Cup, които посещават България. Двамата ще дадат пресконференция в събота сутринта от 10:00 часа в столичния Suite Hotel, на която ще споделят впечатленията си и своите планове.