Забрана до живот за посещение на футболен мач предвижда новият Закон за футболното хулиганство. Това заяви в интервю за Дарик радио бившият кмет на Пловдив и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание Славчо Атанасов.

13 конкретни точки ще определят какво точно означава футболен хулиган, а законодателните промени предвиждат редица тежки наказания за нарушителите.

В новия Закон за футболното хулиганство се налагат толкова много промени, че реално това ще е напълно нов закон. В него са взаимствани най-добрите законодателни практики от Испания, Англия, Италия, Холандия. Редица тежки наказания се предвиждат за нарушителите.

Какво точно означава футблен хулиган?

„Хвърляне на бомбичка, прескачане на оградата и навлизане на терена, запалване на огън по трибуните, което става често по българските стадиони. Идеята е и да бъдат въведени поименни билети. Категорично трябва да бъдат премахнати и т.нар. коневръзи. Това е сектор, в който няма седящи места”, обясни Славчо Атанасов и добави по повод възможните санкции:

„На първо място арест в съответните поделения на МВР до 25 денонощия, сериозна парична глоба, подписка в поделенията на МВР, полагане на обществено полезен труд, както и забрана за посещаване на спортни мероприятия, включително доживот.”

„Отговорността ще носи отборът домакин на спортното мероприятие”, каза още Атанасов.

Очаква се новият Закон за футболното хулиганство да е готов до 2 месеца.