БФС официално обявиха отмяната на Конгреса на централата, макар Димитър Бербатов, който е кандидат за поста във футбола ни, да твърди, че на 18-и март ще се проведе такъв в една от залите на НДК в София. 

В устава на БФС обаче се твърди, че Конгрес може да бъде свикан единствено и само от президента на БФС или упълномощен от него вицепрезидент или друг член на ИК, пише Спортал.

В чл. 42 (1) пише следното: “Заседанията на конгреса се ръководят от президента или упълномощен от него вицепрезидент или друг член на ИК.”

 

БФС

А чл. 45 (2) допълва, че протоколите се подписват от ръководещия заседанието и членове на секретариата.

БФС

Това значи, че Димитър Бербатов и поддържащите го клубове не могат да го изберат законно за президент на БФС, тъй като по устав нямат право да ръководят конгреса. Бербатов не може да използва в своя полза и факта, че 4-годишният мандат на президента и Изпълкома е изтекъл, тъй като чл. 32 (2) е категоричен, че Михайлов и ИК продължават да изпълняват правомощията си до провеждането на нов избор.

БФС

Начините за свикване на конгрес при събиране на подписка на минимум 1/3 от клубовете са два: или БФС удовлетворява желанието им и организира конгрес, или това става чрез съда - както се случи през октомври 2021 година.