Христо Стоичков сподели интересно мнение за причините младото поколение във футбола и в спорта като цяло да не постига успехите, които той и неговите съотборници имаха. Според него младите не са дисциплинирани, а новите технологии им пречат на развитието в спорта.

"Аз се зареждам всеки ден, като се събуждам, нещо да ме боли. Защото боли ли ме, знам, че съм жив. Зарежда ме обичта на хората", заяви Стоичков при откриването на клиниката по рехабилитация в болница "Света София", която е кръстена на него. 

"Всички онези, които чакат с часове, за да се разпиша на книга или на снимка. Неслучайно, през тази година за първи път изкарах и Златната топка, защото само след няколко месеца влизаме в 25-та годишнина от този специален момент, голямо отличие за България, не само за мен. Тя е на цяла България и на моите колеги. На моето семейство, на моите доктори, на моите масажисти, шофьори, публика. Тя е за тях. 25 години бързо минаха, не се е променила топката, една и съща си е. Чаках 28 години да си я взема след много труд и желание, и с много дисциплина. По-младото поколение няма да изживеят това, което ние изживяхме никога. Те не знаят какво е дисциплина, няма и да знаят какво е...Никакъв шанс няма да се научат, защото просто не знаят какво е да бъдеш дисциплиниран. Не знаят какво е да влезеш в съблекалнята и да имаш 20 футболисти в националния отбор. Пред мен е капитанът на националния отбор - бат' Георги (Георги Димитров-Джеки б.р.). Бях на 18 години като седнах на неговото място и му казах: "Тук съм". И така от първия ден в ЦСКА до днес си останахме големи приятели. Той ми е помогнал."

"Сега, като нямаш дисциплина, казваш че си играл 80-90 мача в националния отбор, но този човек (Джеки) е играл на Световно първенство, има 80 мача в националния и 50 като капитан. Играл е в чужбина, спечелил е неща, Футболист на годината, най-добрия защитник в историята на българския футбол наред с Димитър Пенев, Георги Димитров, Трифон Иванов, лека му пръст, Кирил Ивков, големите защитници в историята. Броят се на пръсти,  а когато се броят на пръсти, следователно си направил нещо."

"Затова казвам, че младото поколение няма шанс да постигне нещо, ако не се разграничи от тея новите технологии, които вие ги вкарахте - айпади, инстаграми и туитери... Малката Мия е още много малка да има телефони, но и тя ще има..."

Стоичков коментира и как подрежда натоварения си график. "Когато денят е подреден, всичко е много лесно. Когато е разхърлян, нямаш шанс. Аз знам днес колко срещи имам, къде и кога трябва да бъда, така че съм си направил програмата за тези 4-5 дни в България. И не ми тежи това. Вече шеста година съм (в мексиканската ТВ б.р.) и знам какво трябва да правим. Знам кога трябва да бъда в ТВ, кога трябва да пътувам...и много ми е лесно на мен. Въобще не се уморявам."

А кой според него ще бъде Футболист на годината в България? "Не знам! Чакам с нетърпение да видя финала Крус Асул и Америка. Нашето първенство не го следя, защото нямам време. Друго ми е задължението."