Спортен психолог ще работи с младите играчи в Черно море

Психологът на ПФК Черно море Кристина Димитрова започва поетапна работа с юношите в академията на клуба. "Психическата подготовка в днешния футбол е вече почти толкова важна, колкото и физическите тренировки", казва Димитрова, а целта й е да помогне на младите футболисти да се справят с напрежението на професионалния футбол след преминаването им в мъжкия тим.

В голяма част от българските клубове, треньорите са тези, които сами извършват специфичната работа на спортния психолог. На "Тича", обаче, знаят как би повлияло на отбора назначението на специалист в тази област и взеха на работа Димитрова в началото на миналия шампионат, за да работи с футболистите в първия отбор. В момента тя е на лагера с тима в Банско, където вече проведе няколко теста с играчите. 

Гонзо: Отборът вече започна да се оформя

"Работата на спортния психолог или терапевт е специфична. Не е достатъчно да си изкарал диплома и завършени курсове и специализации. Тя е дарба. Необходимо е да имаш усет към човека, с когото работиш, да съумееш да преживееш неговите чувства и емоции, да „напипаш“ проблемната зона и чрез насоки да му позволиш сам да достигне до себе си. Така той сам ще избере най-правилния път към промяната", казва Димитрова, която е възпитана с любов към спорта. Покрай баща й, който е бивш футболист на Волов Шумен и сертифициран треньор от школата на ПФК Черно море, а в последствие и съдия, тя израства с футбола. 

"В професионалния футбол работата изисква специални подходи, които да подпомогнат разгръщането на пълния потенциал на играчите. Чрез консултации, медитации, тестове и др., през които да се спомогне процесът по отстраняване на психологичните бариери, съществуващи у всеки индивид", смята младата психоложка на Черно море.

"Основна цел на психолога е да мотивира играчите, да освободи съзнанието, да употреби стратегии за понижаване на стреса, да предотврати burn out, когато тренировъчният процес внася свръх високо напрежение. Методики като визуализация и целеполагане повишават продуктивността на футболиста", заяви още терапевтът.

"Качествените резултати са свързани с дългосрочна ангажираност на психолога. Допреди години се считаше, че работата с терапевт е нужна, само когато даден спортист има проблем. Това разбиране, макар и бавно, вече се променя. Осъзнава се, че физическата и психическата подготовка трябва да вървят ръка за ръка, защото постиженията в спорта се дължат на голям процент от предварителната настройка на ума", завърши Димитрова.

Свързани материали

  • Черно море - Септември 2:0 /репортаж/ Черно море - Септември 2:0 /репортаж/
  • Черно море се наложи над новака в елита Септември Черно море се наложи над новака в елита Септември
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Черно море

Други