Президентът на Марица - Христо Христов, потвърди кандидатурата си за президент на Българския футболен съюз. Благодетелят на пловдивския тим стартира пресконференцията за представянето си, показвайки на присъстващите в залата заявлението за оставка на Борислав Михайлов. 

Lap.bg
14 снимки

"Тази оставка е подадена към Изпълкома, а тя трябва да бъде към Конгреса. Тя дори няма дата. Решението, с което е приета тази оставка, се базира на отказа на Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев. Техните писмени откази липсват. Спас Русев го има, но не се е подписал", заяви Христов. 

"Прави впечатление, че няколко дни по-късно г-н Лечков завежда дело и казва, че е бил подведен. Затова се бил подписал."

"Аз нямах много време да се запозная с устава. Имам съмнения, че това нещо е направено нарочно, така че законово остава вероятност г-н Борислав Михайлов да си е президент." 

"Занимавам се от 4 години с футбол и през това време забелязах, че нашият футбол е в задънена улица, липсва визия. Абсолютно неглижирани са ДЮШ и аматьорският футбол. С тези решения не дават пример на младите да се занимават с футбол. В потвърждение на тези думи е и решението на УЕФА да не изберат г-н Борислав Михайлов в своя екип, както и думите на премиера, който обяви, че сваля доверието си от него."

"Бих предпочел в Изпълкома да няма депутати и президенти на клубове, препоръчвам смяна на формата на А и Б група, както и промяна на броя на групите във В групите. Видимо е изоставането на двете групи в Северна България. Там има много малък брой отбори, пък за сметка на това на юг имат по 20 отбора. Искам затягане на критериите за лицензиране, т.е. чрез финансова стабилност и бази. Знаете, че има отбори, които имат задължения към държавата, но продължават да играят в елита", допълни Христов.

"В аматьорския футбол се изграждат всички футболисти, така че бих искал да се обърне внимание на него и на ДЮШ. От участието ми в Югоизточна В група разбрах, че няма никакъв смисъл да играеш, ако не си първи. Затова бих предложил финансов стимул за първите 5 отбора, защото освен на първия, всички други мачове са формалност."

"Относно ДЮШ бих искал да има методика - клуб, база, ДЮШ с лицензирани треньори, за да може отборите, които покриват критериите, да бъдат субсидирани. Средствата, които се събират от такси, са изключително недостатъчни. Много малко клубове имат прекрасни условия за футбол." 

"Основен приоритет за мен ще бъде стратегия за противодействие на футболното хулиганство и платените агитки. Това явление се разви последните години и пречи на футбола. Подбрал съм много добър екип, с който ще я представим. Това ще доведе до промяна и ще се ограничи това явление."

"Сега водим борба с черното тото само и само да го има. Ако стана президент на БФС, ще застана зад всички президенти относно обвиненията към тях. В основата на манипулациите на мачове стоят по-скоро футболисти и други органи." 

"Месец преди конгреса ще обявя своя екип и ще дам подробности в детайли. Ще представя хора, които могат да управляват, разбират материята, но не искам депутати, кметове и президенти на футболни клубове", завърши президентът на Марица Пловдив.