Футболната икона Христо Стоичков има повод да почерпи днес, след като отбелязва своя 58-ми рожден ден. Камата е роден на 8 февруари през 1966-а година и започва своята кариера във футболния свят в академията на Марица, Пловдив, след което бързо прогресира до професионалните среди с екипа на ЦСКА, където пътят му към славата се разкрива в пълния си блясък.

През своята богата кариера, той достига забележителни висоти, включително спечелването на „Златна топка“ през 1994-а година - постижение, неповторено до този момент от друг български футболист. Стоичков също така е носител на награди като „Златната обувка“ (1990) и „Златен Онз“ (1992), както и титлата за голмайстор на Световното първенство в САЩ през 1994-а година.

startphoto.bg
41 снимки

В кариерата си Стоичков постига впечатляващи успехи с Барселона, с който спечелва множество титли, включително пет от първенството на Испания, Купата на Краля и три Суперкупи на страната. За каталунците той записва 177 двубоя и 84 реализирани попадения. Играл е още за Хеброс, Парма, Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед.

В родната България, с екипа на ЦСКА, той е трикратен шампион и носител на националната купа и Суперкупа. Камата има 84 мача и 38 гола за националния отбор на България.

Снимки: Startphoto.bg
38 снимки

Освен това, от години той работи и като анализатор в мексиканския телевизионен гигант „Унивижън“, където продължава да се среща с водещи фигури в световния футбол.

По случай неговия рожден ден, екипът на Gong.bg изразява своите поздравления към Христо Стоичков, като му пожелава дълголетие, здраве и много успехи във всички начинания!