Христо Порточанов е един от емблематичните български футболни ръководители и без никакво съмнение номер 1 в родния си град Бургас, след като при неговото управление Нефтохимик постигна най-големите си успехи - 2-о място в Първа лига, две спечелени Купи на ПФЛ, участие във финала за Купата на България. На два пъти шейховете играха и в турнира за Купата на УЕФА.

Но без съмнение постижение номер 1 е изграждането на стадион Нефтохимик в най-добрия му вид, дълго време наричан Стадионът-красавец. В момента стадион Лазур е далече от най-добрите си дни, а там от време на време играят мачовете си момчетата от детския отбор на частната школа Звездичка.

В момента Порточанов е заместник-председател на Обществения съвет на БФС, който събира заслужили легенди, ветерани и деятели на футбола. И там е заедно с Валентин Михов, Константин Баждеков, Божил Колев, Андрей Желязков, професор Лъчезар Димитров и Антон Попов. По всички актуални въпроси Порточанов говори пред БТА.

"Колкото повече наближава края на първенството, толкова ми става по-интересно и на мен и гледам мачовете. Мисля, че гледаме интересно първенство, и много по-силно. А и много по-честно. Вече наистина можем да сме сигурни, че се играе феърплей след равенството 2:2 между ЦСКА 1948 и Лудогорец. След като срещата завърши така и то с изравнителен гол за ЦСКА 1948 в самия край, няма какво да се съмняваме, че всичко е било честно"

- Г-н Порточанов, Кой ще стане шампион и кой е Вашият фаворит? Може ли да бъде ЦСКА?

- Ако стане ЦСКА ще бъде похвално за тях. Но не само ЦСКА, в доста отбори виждам сериозно израстване и добри футболисти. Мога да похваля и Левски, и Черно море (Варна), и Арда (Кърджали). Дали ще стане шампион Лудогорец или не, трябва да им се признае, че те направиха много неща.  Постигнаха много неща. Искам да призова президентите и треньорите: Спрете да плюете по съдиите! Ако има проблем със съдиите, бъдете сигурни, че президентите са виновни.

- Смятате ли, че първенството тази година е по-конкурентно, но и по-силно като спортно-техническо ниво?

- Без никакво съмнение. Гледаме може би най-интересното първенство от много години, най-непредсказуемото. И това е така, защото е изпълнено най-важното условие - в шампионата има истинска, реална конкуренция. И ако всичко е феърплей до края на сезона, ще бъде страхотно. ЦСКА както изоставаше, сега те са фаворити за титлата. Ще бъде хубаво, ако имаме често ротация за титлата, ще бъде добре за футбола. Но ако ЦСКА не станат шампиони, трябва да се сърдят само на себе си. Защото те не само последния домакински мач с Лудогорец го загубиха, но имат и най-малко спечелени точки от директните мачове с Лудогорец.

- Добре, но не е ли БФС организацията, която контролира съдиите?

- Според мене, БФС работи много добре. Имат млад и добре подготвен екип, който все по-добре се справя със задачите си. Наистина работят. Аз като член на Обществения съвет често съм в Бояна и мога да го потвърдя пряко. Чета изказванията и на Димитър Бербатов, който беше кандидат за президент на БФС. Може и да е прав за някои неща, но не може постоянно да се плюе. Няма безгрешни хора. Както казах, екипът на футболния съюз работи и то добре.

- С какво се занимавате в Обществения съвет? С какво сте полезни на футбола?

- На първо място искам да кажа, че този Обществен съвет трябваше да бъде създаден много по-рано. Създаването му закъсня. Работим по много въпроси, по много неща. Сега разглеждаме варианти за ограничаване на чужденците в Първа лига и в първенството като цяло. Но искам да кажа, че БФС няма вина заради това, че в Президентството раздават български паспорти с лекота. Коментираме начини за подпомагане на женския футбол и на детско-юношеския футбол. Наистина много неща.

На следващото заседание ще повдигна един въпрос, който сякаш се неглижира и не се забелязва. Ще помисля и ще предложим за смяна на областни и зонални председатели. Преди време дори си говорихме, че ще предложа разглеждане на работата на всички областни и зонални председатели на БФС. Има създадено напрежение срещу мнозина от тези хора. Клубовете недоволстват от тези хора и казват: "БФС прави това и това". Лошото е, че много футболни центрове спряха да работят - Бургас, Плевен, Хасково, Русе, Сливен.

- Ами да поговорим за Вашия роден град. Защо в Бургас няма футбол? Нито един от двата отбора не е в професионалните групи много време вече.

- Бургас е моята болна тема. Но ръководството на ЛУКойл трябва да се ангажира, да се вземе базата на Нефтохимик, сега стадион Лазур. Да се намери човек, който има добър контакт, да се отвори вратата на партньорство с комбината и да се започне работа. Защото само с помощта на ЛУКойл може да се възстанови и довърши базата, която ние започнахме да изграждаме.

- Търсят ли ви за съвет от двата клуба? Все пак имате достатъчно опит.

Не, не ме е търсил никой. Просто си коментирам с бивши колеги и с някои мои бивши футболисти. Вероятно не ме търсят, защото нищо не се случва. Но трябва да се отвори вратата към Лукойл, иначе няма да стане нищо.

- Предстоят два мача на националния отбор от Европейските квалификации, които не започнаха добре като резултати. Какво очаквате от срещите с Литва и Сърбия?

- Очаквам две победи. Да, и срещу Сърбия. Какво като имат звезди в Европа и играха на Световното. Били сме ги и преди, ще ги бием пак. Мисля, че има съживяване на националния отбор. И съвсем скоро ще имаме и резултати. Черна гора също има добри футболисти, играещи на високо ниво, но мачът с тях реално си беше равностоен и трябваше да завърши наравно.

-Наскоро в Бургас ви гостува Христо Стоичков - Ваш добър и дългогодишен приятел. Какъв беше повода за това изненадващо посещение на Камата?

- Поводът беше откриването на магазин в Триа Сити Център. Стоичков дойде по покана на собствениците на шопинг-центъра Здравко Станчев и Янко Кесаровски, които му подариха помещение за неговата марка. Присъства и изпълнителният директор на компанията Armani Exchange Милано Андреа Джорджи, който е луд фен на Стоичков. За него беше голяма изненада, че Стоичков пристигна в Бургас. И когато Христо му подари копие на Златната топка, шокът за Джорджи беше пълен. Толкова се зарадва, че в същата вечер е танцувал със "Златната топка". Стоичков откри детски турнир с участието на отборите на ФК Бургас спорт, Нефтохимик, Черноморец 1919 и Звездичка, а след това заедно с кмета на града Димитър Николов наградиха малките шампиони.