В Националната спортна академия "Васил Левски" приеха тежко смъртта на Франц Бекенбауер. Един от най-великите футболисти в света беше голям приятел на спортната ни академия, където е гостувал много пъти в последните 20 г. През 2000 г. той получи почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на НСА, една от учебните зали в Академията носи името на Франц Бекенбауер.

Ето какво написаха в официалния сайт на НСА:

"На 7 януари 2024 г. спортният свят загуби една от своите големи легенди - Франц Бекенбауер.

През 2000 г., в качеството му на вицепрезидент на Германския футболен съюз и президент на ФК „Байерн“ Мюнхен, Франц Бекенбауер бе удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Национална спортна академия.

Г-н Бекенбауер многократно е заявявал своята признателност и уважение към академичната общност на НСА. Бил е лектор и официален гост на значими събития в Академията, а също и неин дарител.

В поздравителен адрес по повод 80-ата годишнина на НСА, чествана през 2022 г., Франц Бекенбауер написа: 

„Бих искал да подчертая своята благодарност и признателност за стойностния принос, който характеризира постиженията на Национална спортна академия. Използвам предоставената възможност, за да отправя своята лична благодарност за присъждането на почетната титла „Доктор хонорис кауза“, с която бях удостоен. Това е голяма чест за мен. Пожелавам на Академията всичко най-добро за в бъдеще и продължаващи успехи!“

Поклон пред светлата му памет!"

Бекенбауер НСА

източник: официален сайт на НСА

От футболния клуб към Академията също изказаха съболезнования към семейството на Бекенбауер. Лично той преди години на няколко пъти осигури екипите, с които женският отбор на НСА игра в Шампионската лига.
 
"Ръководство на ФК НСА изразява искрени съболезнования към семейството и близките на Франц Антон Бекенбауер.

Напусна ни един уважаван и почитан наш приятел, който през годините винаги ни е помагал.

Поклон пред паметта на Франц Бекенбауер!"