Изпълнителният директор на Германската футболна лига Ханс-Йоахим Вацке определи починалия Франц Бекенбауер за най-великия германски футболист за всички времена.

"Всяко едно преживяване, което имах лично с Франц, беше повече от прекрасно. Все още си спомням, че настръхнах, когато той ми предложи да го наричам с малкото му име след края на нашето първенство през сезон 2010/2011. Наистина можем само да се преклоним пред това, което Франц Бекенбауер е направил за Германия и германския футбол. Това е най-великият германски играч, но и велик човек", коментира изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Вацке, след като семейството на Бекенбауер обяви смъртта му, настъпила в неделя на 78-годишна възраст.

Франц Бекенбауер завинаги променя позицията на либеро във футбола, печели Световната титла като играч на Германия през 1974 година, както и като треньор на Бундестима през 1990 година. Той беше шеф на организационния комитет на Мондиал 2006 в Германия.

Бекенбауер триумфира с повечето от титлите си с екипа на Байерн Мюнхен и също така беше ръководител в баварския гранд. В кариерата си играе още за Ню Йорк Космос и Хамбургер ШФ.