Съдията Урисар Аспитарте беше специален гост на представянето на автобиографичната книга на Христо Стоичков, която вече е на пазара.

Урисар Аспитарте е реферът, който през 1990 година в мач за Суперкупата на Испания между Барселона и Реал Мадрид, Камата настъпва, а след това получава тежко наказание. Историята е емблематична за миналото на Христо Стоичков.

Урисар Аспитарте направи голям подарък на носителя на Златната топка при представянето на книгата "Христо Стоичков. Историята", като му подари жълтия и червения картон, които му е показал.

„Имам голям опит и имам заслуги, които надминават това настъпване. Но нещата така се раздухаха, че мои близки се обаждаха да ме питат за здравето. Моите впечатления към Стоичков до онзи момент не бяха най-добрите, така да се каже. Той имаше голям хъс, много спортна злоба и вулканичен характер, затова беше трудно да му съдийстваш“,сподели реферът.

„Връщайки се към онзи ден, си спомням едно остро влизане на Чендо в краката на Стоичков, но не вдигнах картон. Йохан Кройф протестираше, казах му да не го прави, заради напрежението. Той искаше да накара и публиката да протестира. Казах му, че ще го изгоня. Извадих червен картон на Кройф, дойде после Стоичков и направи един жест за испанците, който означава - много нахален, много нагъл. В този момент ме заобикалят от Барселона. Тогава Христо се приближи и ме настъпи, наложи се да ми окажат помощ, започнах да куцам, това се вижда и на видеото“, припомни си случката съдията.

„Тогава наказаха Христо за 6 месеца, първоначално, и ме викаха няколко пъти да обяснявам. Той се разкая след това, затова винаги съм го защитавал и му намалиха наказанието. След това участвах в няколко предавания с него и трябва да кажа, че имате една великолепна личност извън терена. Това ми даде възможност, аз и други в Европа, да опознаем какъв отзивчив човек е Христо извън терена“, допълни реферът.

LAP.bg
40 снимки