Икономистът Любомир Дацов също е част от екипа на Любо Пенев, който ще участва в управлението на футбола у нас, ако легендарният бивш нападател спечели в Конгреса на БФС след малко повече от месец. 

Той е зам.-министър на финансите от времето на НДСВ, както впоследствие и при Тройната коалиция. Дацов разкри какви идеи има за подобрението на футбола у нас и какво би приложил, за да се случи това и допълни, че макар да няма никакъв опит във футбола, има много години във финансовия сектор. 

"Нямам почти никакъв опит във футбола, но дълги години съм бил служител в Министерството на финансите и съм изграждал системата за еврофондовете. Имахме съмненията, че заради европредседателството, много хора са ангажирани с него, но не е така." 

"Европейският съюз се крепи на някои правила, които се спазват от всички. Искаме с пресконференцията си да кажем, че едно от нещата в основата на правенето на бизнес във футбола е наличието на правила и тези правила да важат за всички." 

"Като външен човек, аз имам поглед върху системата, която на мен ми изглежда затворена. В нея правилата са много гъвкави, а това пречи на управлението. Една от причините да се включа в този екип е да възстановя пирамидата на футбола, като възстановим детския спорт", заяви Дацов и продължи с програмата си. 

"Имахме предварителни разговори с Министерството на образованието, те споделят нашите идеи. Ще направим няколко неща, искаме да има прозрачност и отчетност, за да имаме доверие всички един на друг. Няма как едно нещо да върви напред, ако нямаме доверие", добави той и сподели, че ще реформира и сайта на Футболния съюз. 

"Опитвам се да събирам информация, цял живот се занимавам с това, а в сайта на БФС не можах да намеря дори базови неща. Това ще се промени при нас. Ще качваме всички финансови отчети, начините на финансиране и т.н."

"Навсякъде, когато приключва годината, има доклад за дейността. Такъв нямаше за БФС", сподели икономистът и разкри, че ще има прикрепен към БФС екип, който да помага на клубовете да кандидатстват за международно финансиране."  

"Винаги съм разглеждал дейността на БФС като координационна и спомагаща. Ние ще направим екип, който да работи с клубовете и да им помага да се доберат до финансиране, включително и от Европейския съюз."

"Голямата част от това финансиране е насочено към клубове и общини, този екип ще им помага за кандидатстването, разясняването на условията и оформянето на документите за това. Искаме да им помагаме за международното частно участие при финансирането."

"Тези пари носят възвръщаемост. Аз се чудя как съществува футболът в България, след като финансирането от билети е почти никакво. Ако продължава дълго време само спонсорите да наливат пари и да ги губят, това означава, че пречат нещата зад кулисите. Работата на БФС не е да се меси в бизнеса на клубовете, а да създаде рамка, която да им помага да изкарват пари", заяви още Дацов и сподели каква би била голямата му цел. 

"Връщането на привържениците на стадионите е едно от ключовите неща. Надявам се да съм част от екипа, който ще направи това в следващите няколко години", завърши Любомир Дацов.