Селекционерът на българския национален отбор по футбол – Ясен Петров, даде специално интервю за Gong.bg, в което говори по всички актуални теми около родния футбол.

Специалистът коментира моментната ситуация в националния отбор, какви са проблемите, пред които се е изправил той, екипът му и футболистите, за тежките си моменти начело на „лъвовете“, както и за предстоящите важни двубои от Лигата на нациите, които започват през месец юни.

Петров говори още за отношенията си със селекционера на младежкия национален отбор Александър Димитров, за съвместната си работа с Георги Иванов – Гонзо, за ситуацията в отбора на Левски, както и кой е треньорът, от когото черпи най-голямо вдъхновение.

Той обяви още, че в българското първенство има футболисти, които играят толкова силно и хващат окото, че няма как да не бъдат повикани в националния отбор. 


Г-н Петров, здравейте! Как прекарахте великденските празници?

- Христо Воскресе! Добре! В компанията на моето семейство, то е многолюдно, с трите деца и двамата внуци, с зет ми и изкарахме много добре.

Кое беше борецът вкъщи – червеното или синьото яйце?

- Зет ми преби всички. Той е от ЦСКА, много голям цесекар и ни преби всички със синьо яйце. Да, точно така. Това е най-хубавото нещо – ЦСКА и Левски да играят финал за Купата на България. Вие видяхте каква атмосфера имаше на „Герена“. Предполагам, че Националният стадион ще бъде пълен. Финалът заслужава такава атмосфера и нека по-добрият да победи.

Първо да си поговорим малко за националния отбор. Вече малко повече от година сте начело. Знаем дългосрочната цел – класиране на европейски и световни финали. Постигнахте ли обаче някои от Вашите краткосрочни цели, които си поставихте преди да поемете националния отбор?

- Ще бъда много кратък. Обща взето знам на кого мога да разчитам аз като селекционер и ние като екип. Свили сме максимално общия брой на футболистите, но това не означава, че няма да има и нови имена. В крайна сметка някои показват много добри игри и няма начин да не искаме да ги повикаме. Вадят ни окото, това е цялата история.

Facebook: BulgarianNationalTeam
9 снимки

Какъв беше основният проблем в началото, когато поехте селекцията и как се справихте с него?

- Задачата беше да подмладим отбора. Доколкото можахме, ние опитахме да го направим. Има доста млади момчета, но в крайна сметка идва такъв момент, в който се искат резултати. Както и да си говорим ние като екип искаме резултати. Играхме срещу много силни отбори. Влязохме в световни квалификации, където също играхме срещу много силни отбори, в този период ние вкарахме доста млади момчета и почнахме да опознаваме отбора.  

Какво е най-голямото предизвикателство сега пред Вас? Проблемът вече постигането на фактически резултати ли е?

- Това е. С въпроса идва отговорът.

Имало ли е момент през изминалата година в националния отбор, в който Ви е идвало буквално да „хвърлите кърпата“?

- Ние общо взето тук се познаваме. Аз съм от хората, които никога не се отказват. Имало е много тежки моменти. Да ви кажа честно, аз съм един от хората, които не обичат да губят, както и екипът, с който работим. Не мога да кажа, че това е лек момент в българския футбол, но продължаваме напред. Трябва да продължим напред, защото имахме лоши, но и хубави моменти, които ни обнадеждават.    

След кой от мачовете Вас лично ви беше много яд? Може би този срещу Хърватия?

- И срещу Хърватия, ако мога да бъда искрен. Играхме доста агресивно, имахме доста голови положения, но случват се неща, които не може да предотвратиш. В крайна сметка аз се надявам да имаме късмет в следващите мачове. Дай Боже, лошото да е останало назад.

Официална "Facebook" страница на българския национален отбор по футбол Team Bulgaria - www.facebook.com/BulgarianNationalTeam
25 снимки

Нека си поговорим именно за следващите мачове. Нормално, най-голямо внимание се обръща към първата среща срещу тима на Северна Македония. Защо, според Вас, ние ще победим Северна Македония?

- Ние искаме да победим, по принцип. Това е принципно положение. Не искам да политизираме нещата. Това е един противник и трябва да го уважаваме. Дали ще е Северна Македония, после идва мач с Грузия. Трябва да уважаваме противниците, но ние искаме да победим.

Северна Македония в последните две години е един от хитовете на европейския футбол. Затова чисто футболно говорим защо според Вас?

- Защото искаме да победим. Ние като екип и надявам се футболистите също да искат да победят  и да го покажат в срещата.

Четирите мача през юни ще се проведат в рамките на едва десет дни, като ще има и голямо пътуване към Гибралтар, а след това към Грузия. Притеснява ли Ви това и ще повикате ли по-голяма група от футболисти?

- Достатъчен брой футболисти ще бъдат повикани, въобще не ме притеснява нищо. Вече свикнахме да работим в такъв сгъстен цикъл. Не е нещо ново за нас. Миналата година ние изиграхме 13 срещи. Тази имаме малко по-малко. Работил съм в такава страна, в която през цялото време трябваше да летим. Това не е нещо непознато за нас като екип. Да, със сигурност трябва да изиграем тези мачове и трябва да сме подготвени за това - четири мача един след друг.

Вие сте казвал много пъти във ваши публични изявления, че на Вас не Ви звънят клубни президенти, футболни агенти. Започнаха ли вече да го правят?

- Не. Ето, честен съм, казвам ви го.

Налагало ли се е да звъните на клубен треньор с молба да го помолите да пуска ваш футболист малко повече да играе, за да може той да бъде по-полезен за националния отбор?

- А, това ми се е налагало. Не крия, пътувал съм и до Италия, разговарял съм и с треньори и им казвам, че трябва да имат игрово време, защото за нас е много важно, когато повикаме талантлив, млад играч да има игрово време. Да, това съм го правил. Това е нещо нормално. Младите играчи трябва да играят. Сега не искам да вкарвам статистика, направете си анализ колко млади играчи има в българското първенство. Почти всички, които са на терена, ние ги викаме, както и повечето млади играчи, които играят в чужбина. И те са през цялото време пред нашето полезрение.

Антон Узунов
25 снимки

Спекулира се много за комуникация с треньора на младежкия национален отбор Александър Димитров относно това кое от талантливите момчета до 21 години да попадне в представителната или в млдежката формация. Говорим за имена като Доминик Янков, Мартин Минчев, Филип Кръстев, Светослав Вуцов. Истина ли е, че възниква напрежение?

- При мен няма напрежение. Мъжкият национален отбор е приоритет. Нямам напрежение и със селекционера на младежкия национален отбор. Не знам как се спекулира, но при мен спекула няма. Аз имам директен разговор с него, ако има нещо, ние винаги го изясняваме.

Политиката за намиране на момчета с български произход от чужбина ли е ключова за по-доброто бъдеще на националния отбор?

- Дай Боже. Има много момчета с български корени, които играят добре. Ние следим всичко, повярвайте ми. Даже сега слизам отгоре от нашия кабинет, където гледаме и следим всичко.

Противно на това, което казват много хора, селекционерът на националния отбор, когато няма мачове, не прави нищо. Много хора казват така. Вие ги оборвате в момента.

- Нали виждате къде ме намирате.

Един тандем начело на Левски от десетилетие отново се събра, макар и този път в националния отбор. Как се работи с човек с характер като Георги Иванов – Гонзо, с когото бяхте начело на един от най-силните отбори на „сините“?

- Ние винаги сме работили добре и в момента работим добре. Повярвайте ми, аз се надявам също така да дадем радост на хората, защото работим добре. Разбираме се добре.

БГНС
37 снимки

Вие сте бивш състезател и треньор на „сините“ и няма как да не Ви попитам за това, което се случва в Левски, и работата на Станимир Стоилов.

- Само добри думи мога да кажа. Играят добре.

Привърженик ли сте на този модел, в който треньорът на клубния отбор има по-голяма спортно-техническа власт, по подобие на това, което Станимир Стоилов в Левски и Илиан Илиев в Черно море? Смятате ли, че това ще помогне повече в развитието на българския футбол?

 - Да, привърженик съм това. Да се върна към предния въпрос. Вие видяхте каква беше атмосферата. Това е – футболът е жив. Това е нещо, което най-много ме радва.

Кой е треньорът от когото сте попили най-много и така може да се каже, че сте откраднали най-много в занаята?

- Не искам да обиждам никой, защото аз съм имал много треньори. Но този, който ми даде пътя в професионалния футбол, лека му пръст, е Динко Дерменджиев. Един от хората, който най-много ми е повлиял върху мисленото ми за футбола. Работил съм с много силни треньори. Ако тръгна да ги изреждам, някои ще забравя и не искам да се обижда, но с този, с който започнах, защото това е човекът, който ме вкара в професионалния футбол От всеки съм „крал“ по нещо. Това е професия и в нея се „краде“ от време на време по нещо. Но Чико беше нещо … как да ви кажа.

LAP.bg
34 снимки

А кой е треньорът в европейския и световен мащаб в момента, от когото така най-много се възхищавате и попивате по някакъв начин. Имал сте възможността да се изправите срещу такива треньори докато бяхте в Китай – срещу треньори от световна класа?

- Не само в Китай. В момента, в националния отбор ние сме изправяли срещу наистина много големи имена, но за мен, този, на когото аз се възхищавам, е Карло Анчелоти.

Какво Ви харесва най-много при него?

- Първо, спокойствието му. Виждам уважението в него. Един човек, който никога не е говорил за съдии, никога не е говорил против своите играчи. Един човек, който е уважаван навсякъде, където е бил. Навсякъде.

Две думи ми направиха сериозно впечатление, когато четох ваше интервю. Вие споменахте една от тях преди малко – уважение и признание. Съгласен ли сте, че у нас все по-рядко се среща тяхното проявление и, ако да, как може това да се промени?

- Аз винаги имам една такава надежда, че това може да се промени. За мен първата думичка, когато се срещна с футболистите, им казвам така: „Аз ще Ви дам уважение, искам да получа уважение. Този, който не уважава, нещата приключват“. Но аз давам уважение на всеки. И това е най-важното нещо – отношението на хората, на страничните, които наблюдават и т.н. Ние живеем в много странно време. Беше време на пандемия, след това дойде война. Приключихме с пандемията и виждате, че всичко се промени. Времето е странно, но въпреки всичко ние трябва да върнем уважението. Това си пожелавам и подкрепата. Много хора казват, че ние не се молим. Подкрепата се дава, защото, когато обичаш един отбор и си фен на даден отбор, когато го подкрепиш в много труден момент това означава, че си истински фен. Същото нещо и за националния отбор - подкрепете ни, хора!

За финал, г-н Петров, оставям Вашето обръщение към всички фенове на българския футбол преди тези важни срещи на националния отбор.

- Хората в момента са много жадни за футбол. В момента почнаха да се пълнят стадионите. Убеден съм, че ние ще бъдем подкрепени, чувствам го. Пожелавам лично на нашия екип и на нашите футболисти да успеем да зарадваме привържениците на футбола. Това е нещо, което страшно много искаме.