Техническият директор на БФС - Георги Иванов, коментира събитията пред Gong.bg, които се случват край Националната футболна база в Бояна. Известен факт е, че от 24 часа пред футболната централа има палатков лагер с протестиращи фенове на ЦСКА, като около 20 човека са се разположили край Околовръстното шосе на столицата.

Драган Иванов, Gong.bg
66 снимки

Иванов смята, че по този начин националните отбори не могат да се готвят нормално в Бояна, като даде за пример селекцията ни до 19-годишна възраст, която все пак срази Черна гора в приятелски мач, провеждащ се под звуците на нецензурни реплики.

Г-н Иванов, какъв е коментарът Ви за ситуацията пред базата в „Бояна“?

За мен е недопустимо да се случват подобни неща, тъй като те за пореден път вредят на футбола и на правилата. На базата в „Бояна“ всеки ден тренират огромен брой деца, които са уплашени и стресирани от случващото се, а родителите им се притесняват за тяхната сигурност. Ако твърдим, че искаме да помогнем на децата и да ги запалим по футбола, това със сигурност не е начинът. Знаете ли, юношите до 19 години победиха Черна гора на фона на нецензурни скандирания и обиди само на няколко метра от тях. Никой не може да ме убеди, че това е нормално. Протестиращите обаче твърдят, че изразяват мирно и демократично претенциите си... Самият протест за мен е провокация, знам че текат усилени опити да бъдат привлечени и други агитки и фен-клубове, което лишава този протест от автентичност – няма как да обикаляш и да караш запалянковци да опъват палатки пред Бояна в името на обща цел, когато тя е само твоя.

Как очаквате да се развие ситуацията?

Първо - смятам, че реакцията на общинските власти е неправилна. Те много добре си дават сметка, че става дума за хора с определена мисия и че конфликтът, който те търсят като нищо може да избухне. Затова призовавам кмета Фандъкова и общинските съветници да вземат необходимите мерки и да осуетят опитите за ескалиране на напрежението. Очевидно някой толкова иска властта, че е готов да я заплати с война, а аз категорично се противопоставям на това.

Драган Иванов, Gong.bg
21 снимки

Тоест, не вярвате в искреността на протеста?

Категорично не! Намирам за лицемерно да използваш фен-групи и да ги манипулираш в своя полза. Всичко в българския футбол е демократично и по правилата. Не мисля, че палатковите лагери са адекватният начин да обърнеш резултата в своя полза.