Изпълнителният директор на Българския футболен съюз - Борислав Попов, говори пред комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Парламента във връзка с ексцесиите по време на протеста срещу ръководството на българския футбол на 16-и ноември.

Той заяви, че решението квалификацията между България и Унгария е изцяло на УЕФА и БФС е бил длъжен да се съобрази.

Снимки: БТА / BTA
18 снимки

„Първата среща, на която получихме информация, беше на 24-ти октомври, на която получихме информация за възможни протестни действия. На тази база, на следващия ден, на 25-ти, получаваме официално писмо за предстоящи масови мероприятия. На базата на тази информация изпращаме информацията до главния секретар на УЕФА, включително официалното писмо. Получаваме ново писмо в резултат, на което получаваме препоръка мачът да бъде изместен в друго населено място. Ние в писмото не сме предлагали нищо. УЕФА го предлага. На 3-ти ноември получаваме това предложение. Правим заявката, получаваме отказ, уведомяваме УЕФА, питат ни за възможно опции. На 13-ти ноември има писмо от СДВР в София. На 14 второ писмо от СДВР. На следващия ден изпращаме на УЕФА. Съгласно регулацията на УЕФА трябва да посочим и резервен стадион. Това бе „Арена Арда“ в Кърджали. УЕФА взима решение мачът да се играе на „Васил Левски“, заяви Попов.

„Има официално изложение от две страници, които съдържат най-съществените моменти от оценката на риска, която е извършена - хулигански прояви, нарушение на общинско и частно имущество. С първото футболният съюз сме длъжни да уведомим УЕФА. Те предлагат отворената опция – всякакви други предложени, които биха направили“.

Снимки: Startphoto.bg
10 снимки

„Решението как да бъде изигран мачът и къде няколкократно беше обявено – решението се взима от администраторът, който е УЕФА. В две писма те забраняват продажбата на билети. Изрично е написано, че строго препоръчва. В приложение номер 5 е написано, че строго препоръчват мачът да бъде изигран извън столицата на стадион, чиято инфраструктура позволява провеждането на такъв мач. Тази оценка на риска е изпратена на УЕФА. Получаваме писмо на 3 ноември, в което се препоръчва мачът да се изигра е в Пловдив без продажба на билети. То е потвърдено, че мачът трябва да се изиграе зад закрити врати. Администраторът на квалификацията взима решенията и трябва да се съобразим. Никога не лъжа, не си позволявам да лъжа. Няма как да манипулираме УЕФА. Те взимат окончателното решение. Животът и здравето на хората са висша ценност и не могат да се пренебрегват“, каза още изпълнителният директор на родната футболна централа.

„Представили сме цялата документация. СДВР изразява мнение, че мачът следва да се изиграе на стадион извън столицата. Когато се получи такава препоръка от компетентен орган, човек няма много варианти за действие. Футболният съюз не е затворил стадионът. Длъжни сме са се съобразим“, заяви Попов.