Борислав Михайлов е новият стар президент на БФС. Това стана ясно преди минути, когато бе обявено гласуването от вота на делегатите. Михайлов печели битката със само 11 гласа повече от тези на Димитър Бербатов. За победителя са гласували 241 делегати, за Бербатов - 230 делегати, а за Христо Порточанов - 8 делегати.

Антон Узунов
88 снимки
 

Шестима бяха кандидатите за президентския пост на Българския футболен съюз. Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Христо Христов, Георги Захариев и Ивайло Дражев. Трима от тях - Христов, Дражев и Захариев обаче се отказаха преди гласуването.

Антон Узунов
57 снимки


Точно 508 клуба от професионалния и от аматьорския футбол у нас имат право да дадат своите гласове, но делегатите на Конгреса бяха 483. 

Lap.bg
46 снимки


 

Ето как протече хронологично Конгреса:

16:48 - Председателят на комисията по избора за нов президент на БФС обяви резултатите от гласуването. В него са взели участие 480 делегата, като действителните гласове са 479, а една бюлетина е била недействителна. В полза на Борислав Михайлов са гласували 241 делегата, докато Бербатов е получил подкрепата на 230 клуба. 8 гласа са отишли в полза на Христо Порточанов, докато за останалите кандидати не са регистрирани гласове.

16:29 - Преброяването на гласовете на делегатите приключи. Очаква се в следващите минути да бъдат обявени и официалните резултати.

16:00 - Гласуването за президент на Българския футболен съюз приключи и започна официалното преброяване на бюлетините. 

15:39 - И ние, като всички вас, чакаме окончателните резултати в зала 1 на НДК.

15:21 - Гласуването продължава, а голяма част от делегатите са се отдали и на кетеринга в НДК, включващ напитки и храна. Очаква се крайните резултати да излязат към 16,00 часа.

13:32 - Започна вписването на делегатите, което е подготовка за гласуване.

13:20 - Скандали относно гласуването! Бе решено да има независими наблюдатели до урните по време на преброяването на гласовете. Венцеслав Стефанов излезе на трибуната и призова да има наблюдатели. 

12:59 - Започна процедура по гласуване!

12:53 - Борислав Михайлов също се възползва от това си право и пусна 10-минутна презентация на всичко сторено от него досега.

12:51 - Куриозно повикаха Борислав Михайлов да говори на сцената пред делегатите, но се оказа, че той не е в залата и в момента организаторите се опитват да го намерят

12:50 -  Предпоследен думата взе Христо Порточанов, който също бе лаконичен. "Последно време е модерно да се говори за промяна. Колкото повечесе  говори за промяна в България, почи нищо не се случва. Ще предложа екип от изключително стойностни и качествени хора. Аз съм тук, за да видите, че не съм се отказал", заяви Порточанов. 

12:43 -  "За тези млади хора, които не ме познават. Собственик съм на автентичния клуб Черноморец. Има много собственици на клубове които направихме игрища школи и стадиони, а не можем да участваме във футбола. Надявам се да сте обективни. Залата обикновено не претегля делегатите по техничте възможности. Не смятам да излагам някакви нови виждания. Мисля, че БФС е доживял за едно по-сериозно управление. Управителният орган представлява сдружението, не президента. Няма логика един човек да управлява системата на БФС. Затова общото събрание на зоните трябва да изират своите предстватиле. За да не може след това администрацията да се оправдава. Тези представители на зоните, трябва да са част от Изпълкома.Организацията трябва да бъде обединенато. Нямаше нужда цялото министерство на вътрешните работи да е отвън. Нямаше нужда от толкова охрана. Ние не сме престъпници. Струва ми се, че сезон пролет-есен е по-подходящ за провеждането на първенството у нас предвид атмосферните условия. Другото ми предложение е относно участието на чужденците в първенството. Мога да ви кажа, че в момента, в който Черноморец започна да играе само с млади български момчета, тогава видяхме нашите успехи. Броят на чужденците трябва да бъде намален - трябва да са някакви изключително открояващи се", каза Дражев. 

12:38 - Христо Христов бе третият кандидат за президент, който застана на трибуната. Той бе кратък. Искам да ви благодаря от все сърце за времето, което сте отделили да дойдете на това събитие. Огромно уважение и благодарности за всеки, които се занимавате с футбол. Знаете че подкрепям промяната. Нека всеки гласува по съвест.

12:26 - Втори пред микрофона застана Георги Захариев: "Целта на моята кандидатура бе да повдигна дебат по проблемите на футбола - футболни неща, методики, но това не се получи. Благодаря на всички медии, които ми дадоха шанс да покажа вижданията. Вината за липса на дебат е на Борислав Михайлов, който го избягваше и не искаше да застане срещу другите кандидати. Имах идея да покажа идеи, но виждайки какво се случва се отказах. Много сме далеч от всичко. Нямаше програми. Програмата на Борислав Михайлов е вече изминала и казаха, че е преизпълнена. Ако  това е преизпълнена програма няма смисъл да се пиши програма. Имахме програми и аз, и Димитър Бербатов. Обръщам се към Емил Костадинов, който твърдеше, че другите екипи нямат програми. Г-н Костадинов, ако влезете в интерент и напишете Георги Захариев и го напишете правилно, ще намерите програмата. Сред нас има хора по-големи от мен, които са успели в живота", бе част от изказването на Захариев.

12:20 - Започнаха изказванията на кандидатите за президент, които ще имат по 10 минути. Първи на сцената излезе Димитър Бербатов, който изложи своите идеи за управлението на БФС.

"Заедно сме най-силни и най-сплотени. При заедно няма един човек, който решава. Заедно е повече от един само така ще надграждаме. Не сме по-слаби от държавите до нас, но те вече тръгнаха много по-напред. За да ги настигнем трябва да се обединим, а не да се разединяваме и да работим заедно. Време е да създаваме, а не да забравяме. Да градим, а не да рушим, но това пак става само заедно като отбор. Вашият вот е важен. Всички имаме деца, всички сме родители. Грижим се за бъдещето на децата ни и на любимия ни спорт. Има представители на УЕФА и ФИФА, благодарим им, че са тук и дано станат свидетели на демократично гласуване. Заедно, всички обединени, сте повече от един, но на моменти се забравя. Това пише и на Народното събрание. Всеки един глас е важен. Гласувайте по съвест и за доброто на българския футбол. Сега е време да покажете уважението един на друг за по-добро бъдеще на децата ни и на любимата ни игра. В необичайно време се изискват смели и необичайни неща. Тези неща не са част от моята реч. Докато гледах и чувах какво се случва - всичко идва от сърцето. На базата срещите, които правихме. Честен съм и откровен. Бъди винаги честен и откровен. Гласувайте по съвест за този кандидат, когото прецените", каза Бербатов.

12:12 - Всеки един от кандидатите за президент има по 10 минути да изложи вижданията си за бъдеща кандидатура.

12:10 - Изпълкома към БФС също е освободен официално

11:50 - Борислав Михайлов е освободен като президент на БФС с  411 гласа, останалите са се въздържали. Това е поредна точка, която е по предварително заложения план. Следва същата процедура за Изпълкома на БФС.

11:20 - Продължава обсъждането на първа точка от дневния ред, която е свързана с отчета - одобряване на доклад на ИК относно изключване на членове на БФС и констатирано прекратяване на членството на футболни клубове в БФС по причини, различни от изключване.

11:11 - Батерията на Бербатов падна и стриймът му от залата спря.

11:10 - Броят на делегатите на Конгреса е 483 

10:54 - Димитър Бербатов излъчва Конгреса на живо

10:50 - Георги Величков (делегат на ФК Калояново) се самопредложи за член на комисията, която ще брои гласовете на Конгреса. Мотивът му бе "да има честни избори". Част от другите делегатите го освиркаха, а след гласуване предложението му не бе прието. "За" гласуваха 106 делегати, а "портив" - 206. Останалите се въздържаха.

10:49 - Делегатите все още не са преброени 


10:40Бербатов изненада, вижте как се появи на конгреса (снимка)

10:03 - Медиите ще гледат конгрес, но без звук (видео)

09:42 - Дражев: Сменят делегати в последния момент

09:34 - Лечков: Аз съм за спазване на правилата

09:29 - Берба: Уверен съм, че сме победители!

09:21 Венци Стефанов пристигна в НДК

09:15 - Сираков: Михайлов няма да загуби избори с глас "против" от Левски

09:03 Христо Крушарски дойде за Конгреса и каза: Имам питания към кандидатите

09:00 - Димитър Бербатов и екипът му се събраха пред НДК 

08:24 - Първите делегати вече влизат в НДК, за да се регистрират за предстоящия Конгрес.