Бившият национал Благой Георгиев даде специално интервю за Gong.bg и коментира няколко важни футболни теми. Особено внимание Георгиев обърна на новата си академия в комплекс Winbet Arena, като бившият играч на Дуисбург, Алавес и Цървена звезда говори за условията, която неговата школа предоставя и условията, в които е по-добра от другите академии у нас.

„Днес правим един месец, откакто работи академията. На 14-и септември ще бъде официалното откриване, но вече месец децата тренират и всеки ден стават повече. Надявам се така и да продължава. Имаме от 5 до 14-годишни деца и засега са 70 деца. Повечето са на морета, така че очакваме да се върнат. Радвам се, че се заех с това нещо, прави ме щастлив и горд от това, което правим тук. В България това ни е минуса. Навсякъде вадят кадри, футболисти, тук ни куца. Искам да дам пример на другите. Винаги съм твърдял, че у нас има таланти, които трябва да се развиват. Най-много са малките деца и те имат най-голямо желание. Синът ми също тренира тук. Гледам и другите родители, че водят децата си с желания. Аз съм коренно различен човек. Ако той има желанието и усилията да му се тренира, ще дам всичко от себе си да му помагам. Ако виждам, че не става и няма желание, няма да се занимавам. Може да иска да стане писател, например. Не съм с болни амбиции”, говори Георгиев пред Gong.bg.

„Имахме случаи, които родителите се „палят”, но му се обяснява, че това не е начинът. Всички се съгласяват с нашите треньори. Ние гледаме да взимаме млади треньори. Гарантирам, че са супер специалисти. Това е така, защото гледам от мнението на родителите, които постоянно ми казват, че са доволни от тях. Това е най-важното за един треньор – да си психолог”.

„Не мога да кажа за другите школи, че са лоши, но ние имаме друга методика и концепция. Нямаме мъжки отбор. Говорил съм с отбори от Германия, Русия и Испания. Като се вижда някой талант, да отива директно в чужбина. Говорил съм с хора, които са „за” това. В чужбина е друго развитието за децата и това е плюс. Концепцията, която е наложил екипът ни, е съвсем друга. Ходил съм да проучвам другите школи, но не ми харесва начинът, по който треньорите се обръщат към децата – „дебел” и такива неща. Това сме го забранили тук и те са като моето мнение, че трябва да се обръща голямо внимание на отношението към децата”, продължи юношата на Славия.

„Трябва да имат желание да дойде и да чака тренировката, за да започне да тренира. Те си стават и приятели. Футболът е едно, все пак приятелството и дружбата е съвсем друго”.

„Винаги съм благодарил на WINBET Arena, което направиха тук. Имаме балон, което е супер. Вътре е с коркови гранули и не позволява на дечицата да се контузи. Тук е друго покритието и не предразполага към контузии. Както и ректорът на университет „Любен Каравелов” ни оказва помощ, за което съм много благодарен”.

„Естествено, че са важни условията. Аз съм тренирал по сгурия, пясък. Прибирал съм се с пясък в устата, скърцат ми зъбите. Сега има условия, но не трябва да ги глезим. Много са важни условията. Балонът не предразполага към травми. Гледаме навън да сме полезни с каквото можем и децата да се чувстват комфортно. Никога не ме е изкушавало треньорството. Футболист и треньор са съвсем различни неща. А детски треньор, още по-далеч. Аз съм избухлив, нервен и ще се ядосам, а те са спокойни, знаят как да говорят, да обясняват, което е важно. Гледам постоянно с родителите на децата. Говорим си и помагаме”, каза Георгиев пред Gong.bg.

„Бях поканил Черчесов да присъства, но покрай всички събития покрай коронавируса нямаше как да дойде, след като нямаше полети. Той за мен е най-силният треньор, с който съм работил. Той ми обеща, но каза, че при първия удобен случай ще дойде и ще види какво съм направил. Все пак съм негов ученик и ще искам мнение, което зная, че ще е обективно”, каза Георгиев.

„Първо съм с децата, после отивам да ритам в балона, организираме турнири. Тук почва лига, която ще е целогодишна. За мен са най-силните отбори в цяла София тук събрани. Моят отбор ще е натам и ще има голям награден фонд. След футбола не трябва да спираш, трябва да поддържаш духа, защото цял живот си играл футбол и изведнъж да спреш – никак не е лесно. На нашите мачове има повече публика от повече отбори в елита на България. Няма как да не ми липсва професионалния футбол, но вече съм спрял и трябва да гледам напред. Най-хубавото е, че мога да бъда със семейството си по цял ден, а не като преди – лагери, мачове. Най-големият плюс за мен е това”, допълни той.

Какво още акцентира бившият национален състезател пред камерата на Gong.bg, може да видите в прикаченото видео.