Представителите в дискусията за формиране на Източноевропейската футболна лига избраха Инициативен комитет, който в следващия месец ще има основната задача да изготви проекта за създаването на организацията.

От българската страна, двамата представители са - Димитър Хаджиниколов (шеф на международния отдел на ЦСКА) и Димитър Димитров (административен директор на ЦСКА). И двамата са подкрепени изцяло от останалите родни тимове, участници във форума – Левски, Локомотив Пловдив, Локомотив София, Лудогорец и Берое.

Освен тях, на този етап, в Инициативния комитет влизат още по един представител от Цървена звезда и Динамо Букурещ.

Основната задача на тези излъчени от участниците в срещата представители са изготвяне на конкретния проект за създаване на Източноевропейска футболна лига в рамките на един месец, популяризиране на идеята, комуникации с всички федерации, професионални лиги и клубове, които биха имали интерес към проекта. Освен това, като основна задача на комитета, е изготвянето на проект, който да бъде предоставен на ФИФА и УЕФА, за да може турнирът да бъде администриран от европейската футболна централа.

Представителите на Инициативния комитет ще търсят дългосрочен генерален спонсор на евентуалната надпревара, като сред най-възможните варианти са Газпром и Турските авиолинии, които бяха изпратили свои хора на сбирката в София.

Следващата формална среща на този комитет ще бъде на 25 ноември в Белград. Ден преди двубоя Цървена звезда – Партизан.

Любопитното е, че този Инициативен комитет ще бъде отворен и към него ще могат да включат още представители, от други страни, които вече са изявили желание да участват - Украйна, Турция, Русия и Гърция.