Официалната биография на най-популярния българин по света Христо Стоичков излиза на пазара на 25 октомври /четвъртък/ в 1 200 търговски точки в страната. Освен в книжарниците в страната книгата ще се разпространява в моловете и на специални щандове в хипермаркетите. В 400 страници Кавалерът на „Златната топка“ разказва без маска и грим целия си живот като във всяка глава има случки, които стават известни за първи път. Това не е една захаросана история, за Христо Стоичков, а отровен разказ за битките му в живота, страданията, грешките, гафовете.  А всичко това е преразказано от спортния журналист Владимир Памуков, с когото Камата е съавтор на книгата, която издава „Софтпрес“.

Официалното представяне на „Христо Стоичков – Историята“ книгата ще бъде в хотел „Маринела“ на 5 ноември /понеделник/ . Единственият българин сред 100-те най-велики във футбола ще се появи специално в този ден за тържеството с участие на известни личности от различни области и свои приятели. 

В следващите дни в Gong.bg може да прочетете избрани откъси от книгата. Започваме с разказ затова как Стоичков среща своята голяма и единствена любов - Марияна:

Животът не е само футбол. Срещнах голямата любов. Единствената. Марияна! 

Първо, тя изобщо не знаеше „кой съм и за какво се боря“. Хитро ѝ подарих календар на отбора, за да ме види ухилен с червената фланелка на първата редица. За жалост – нямаше някакъв особен ефект. Но пък това само ме амбицира на макс. Смело и предизвикателно ѝ заявих, че ще стане моя жена, и тръгнах да превземам територии. Не обаче така агресивно като в американския футбол например. Стратегията и тактиката бяха други – бавно, но славно. 

Започнахме да излизахме. Първо на кафе, после на по-дълги разходки, на вечери в нашумели ресторанти. Изцеждахме програмата до последната минута, до която да сме заедно. Но винаги, точно в 23:00 часа, както бях обещал на нейните родителите, им я предавах чинно пред вратата на апартамента в „Младост 2“. И ще ви доверя още нещо – не помня  някога в живота си да съм бил чак пък толкова любезен с някого, който ми е налагал такива строги правила. В случая нямаше как. Любовта иска жертви. 

Днес си давам сметка, че ако не се бях оженил толкова млад, нямаше да постигна и половината от успехите си. Мимолетните изкушения в живота на всяка футболна звезда са навсякъде. Независимо от времената или държавата – България, Мексико, Испания, Турция, Русия или друга от стотиците влюбени в най-великата игра страни. А без отговорностите на брака и семейство, почти няма как да се предотврати свободното падане. Онова измамно чувство да падаш, а да мислиш, че летиш, е неизбежно. Миски, партита и всекидневни купони без задръжки... А има и по-битов вариант по пътя надолу. До малките часове на деня – на бар. Сутринта тренираш, следобед спиш, а после на кафе, на ресторант и пак в бара. А колкото и да си талантлив и издръжлив, при такъв водовъртеж на безхаберие и удоволствия „ноу лимит“, нямаш шансове за голям футбол. В най-добрия случай те застига краткотраен бум, геройства по жълтите хроники и ефектно пропадане. Примерите за подобна съдба са наистина безброй. 

За щастие Марияна сложи ред в моя живот и започна с грижите по ценностите и приоритетите ми. И нашата любов, семейството и ангажиментите по децата успяха да ме предпазят от подобни лудории. Пред очите ми обаче сладкият лайф из лайф унищожи немалко супер таланти. Разбира се, давам си сметка – аз съм от поколението, което се възпитава да живее с вярата, че истинският мъж се жени само веднъж. И в случая това ми помогна. Безспорно. Открих и нещо любопитно по темата – почти всички от асовете в златния отбор на Четвъртите в света са се оженили на възраст от 20 до 22 години. Невероятно, но факт – Йордан Лечков, Красимир Балъков, Емил Костадинов, Наско Сираков, Борислав Михайлов, Златко Янков и нашият незабравим брат Трифон Иванов, царство му небесно.