Санкциите за спортно хулиганство да се удвоят иска кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че ще изпрати писмо до Народното събрание, Министерството на вътрешните работи и Българския футболен съюз за промяна на закона за опазване на обществения ред при организирането на спортни събития, информира DarikNews.bg.

За противообществени прояви в момента се налага глоба от 200 до 500 лева.

Фандъкова иска в писмото и въвеждането на глоба за родителите на непълнолетни лица от 16- до 18-годишна възраст, които са уличени в спортно хулиганство. В момента санкцията към тях е единствено задържане в териториална структура на МВР за срок до 10 денонощия.

Кметът посочи, че трябва да се въведе и по-широко прилагане на мярката футболни мачове да се играят без публика.

В отговор на въпроси Фандъкова посочи, че предстои изчисляване на щетите, нанесени върху общинска собственост по улиците в града, след срещата между „Левски” и ЦСКА на стадион „Георги Аспарухов” в съботната вечер. По думите й депозитът от 5000 лева, внесен от организаторите на мача, който тя е разпоредила да не се връща, ще е достатъчен за изчистването на терените. Щетите върху градския транспорт ще бъдат покрити от застраховките на транспортните средства.

Политическият съвет на партия „Ред, законност и справедливост” пък разпространи до медиите позиция, че във връзка с поредните прояви на екстеремизъм, съпътствали „вечното дерби” между футболните клубове „Левски” и ЦСКА, е необходима радикална реформа на собствеността и управлението на футболните клубове. „Крайно време е собствеността на футболните клубове да премине в ръцете на феновете, чрез поставяне на таван върху максималния брой акции, които едно физическо лице или търговско дружество може да притежава в капитала на даден футболен клуб. Останалите акции задължително да се листват на фондовата борса, като се даде възможност на феновете да ги закупуват”.

Футболният радикализъм може да прерасне в политически бунт срещу наглостта, кражбите и корупцията на милиционерския режим и да тласне страната към размирици, далеч по-ожесточени от тези през 1997 г., пишат още от РЗС.