Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов даде специално интервю за Гонг, в което говори за разбитата нелегална мрежа от букмейкърски къщи. Той разкри, че държавата е загубила хиляди левове от незаконната дейност. Министър Цветанов изрази увереност, че незаконният хазарт ще бъде спрян.

„Това е незаконен хазарт, а знаете, че в България има закони, които трябва да се спазват. Има лица, които са си организирали букмейкърска къща. Като агенти се регистрират, откриват виртуални сметки в сайта и набират желаещи да залагат. Осъществява се без да има лиценз, оттам извършват престъпления, с които ощетяват държавата”, заяви Цветанов.

„Установихме нарушения, съставени са актове за над 50 хиляди лева, иззети са компютри, искаме да преустановим незаконната дейност на лица, които се занимават с тази дейност”.

„Не плащат данъци на държавата. В момента всички подобни игри се облагат с 15% данък и всички ние като данъкоплатци на тази държава изпълняваме този си ангажимент. Тези приходи могат да бъдат разпределени и да се развиваме като нормална държава”.

„Като има такава дейност няма как да има конкуренция, не може да дадем на някой да прави сива икономика. Затова МВР, НАП и Комисията по хазарта са направили тази проверка, наблюдавали сме всичко това, което се осъществява”.

„Не бих искал в момента да влизам в детайли, за мен е по-важно анализът, който ще направим и после ще може да коментираме с по-големи подробности. Разследването продължава, не бих искал в момента с коментар да възпрепятстваме разследването”.

„Всичко е възможно, но за мен това, което е по-обезпокоително е, че подобна дейност се осъществява не без протекцията на влиятелни хора. Арестите не трябва да ги възприемаме като някаква мярка, за мен е важно да имаме финансова дисциплина. 150 хиляди лева е щетата за бюджета и като го сумираме по месеците ще видите една много сериозна сума”.

„Това го има почти в цяла Европа, в тази посока не се различаваме от това, което се случва по европейските хазартни игри. Трябва да спазваме българското законодателство и всеки, който има лиценз, да плаща необходимите данъци”.

Относно борбата против футболното хулиганство, Цветанов коментира: „Работим, направихме кръгла маса, имаше представители на клубовете и фенклубовете, вече има създаден един диалог, който се надявам да бъде полезен. За мен по-важно е, че във футболното хулиганство акцентът трябва да бъде между футболните клубове и фенклубовете”.