Служители на ГДБОП разбиха най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за онлайн залагания при проведена мащабна операция в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. От тези пунктове изтичал национален капитал в размер между 20 000 и 50 000 евро дневно, а държавният бюджет бил ощетяван от невнесени дължими налози.

Операцията по неутрализирането на мрежа от незаконни пунктове за онлайн залагания е проведена вчера на територията на цялата страна. Служителите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”, заедно с регионалните структури на ГДБОП, инспектори на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите и НАП атакували едновременно 23 обекта в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и др.

Акцията е реализирана след няколко месечното наблюдение, което установило, че чрез пунктовете за „черно тото” били осъществявани залагания към сайтове извън територията на България. Собствениците на нелегалните пунктове създавали акаунти в Интернет сайтове, базирани извън територията на страната и в офшорни зони, чрез които осъществявали залагания на резултати от спортни срещи. По този начин изтичал национален капитал в размер на между 20 000 и 50 000 евро дневно, а държавният бюджет бил ощетяван от невнесени дължими налози.

При операцията са съставени множество актове за незаконен хазарт, като предвидената санкция в Закoна за хазарта е на стойност от 25 000 до 50 000 лв. за всеки акт. Иззети са били над 30б компютърни конфигурации, чрез които са осъществявани незаконните залаганията, попълнени фишове от залаганията, програми за залагания и други документи, относими към проверката. Спецполицаите заварили в нелегалните пунктове малолетни и непълнолетни лица, които също залагали там.

Установено е, че в основата на създаването на мрежата от нелегални пунктове стои група от влиятелни бизнесмени, които организирали и контролирали незаконната дейност на територията на страната.

Проведената операция пресече възможността за предстоящото откриване на нови нелегални пунктове и в много други градове на страната. Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в прокуратурата с оглед извършени престъпления, свързани с финансовата и данъчната система, незаконен хазарт, нарушаване правата на интелектуалната собственост и пране на пари. Работата по документирането на случая продължава.