България ще бъде поставена във втора урна при жребия на световното първенство за бездомни хора в Амстердам през септември, съобщи фондация Homeless World Cup. От изготвената ранглиста на участващите 48 отбора става ясно, че страната ни се е изкачила до шестнадесета позиция в подреждането, въпреки че до момента има едва 3 участия в турнира.

Това стана възможно, след като българските национали завършиха на престижното 12-о място на Мондиал 2014 в Чили. При дебютното си участие на световния шампионат в Мексико Сити през 2012 година България зае четиринадесета позиция, а година по-късно в Познан (Полша) приключи 17-а в крайното класиране и спечели купата на града домакин.

Попадайки във втора урна България ще избегне при жребия в Амстердам седем състава, сред които и домакините от Холандия. Остналите отбори, с които националите със сигурност няма да играят в първата фаза на шампионата са Литва, Ирландия, Намибия, Австрия, Коста Рика и Румъния.

източник: Sports Management Bulgaria

В първия етап от турнира участниците се разделят в 8 групи от по 6 тима, в които се играе всеки срещу всеки. Първите три отбора в класирането в групата попадат в нови групи, в които се съревновават за разпределението на местата от 1 до 24 на световното първенство.

Лидер в ранглистата е съставът на Бразилия, който стана световен шампион през 2013 година в Полша. Втори е актуалният първенец Чили, следван от Португалия, Мексико, Русия, Босна и Херцеговина, Полша и Индонезия. Един от тези осем отбора ще бъде водач в групата на България.

От информацията на фондация Homeless World Cup става ясно, че на шампионата в Амстердам ще има пет отбора, които не са участвали до този момент в турнира. В състезанието при мъжете ще дебютират Израел и Гренада, а при жените – Белгия, Финландия и Египет.