Бразилецът Жоао Карлос бе сред първите чужденци, които се превърнаха в любимци на феновете на ЦСКА.

Карлос игра на "Българска армия" между 2002 и 2004 година като ЦСКА бе първият му отбор в чужбина. Въпреки младостта си и трудностите на чуждо място, Карлос демонстрира висока класа и в последствие направи добра кариера, преминала през белгийските Локерен и Генк, както и през руските Анжи Махачкала и Спартак Москва.

В момента Карлос е играч на Ал Джазира, а в интервю пред бразилско издание, 35-годишният вече централен защитник си спомни интересни подробности за времето в България.

"В ЦСКА София ще най-трудният период в моята кариера. Напуснах Васко и пристигнах в България, напълно различна страна. Не можех да комуникирам и това беше ужасно. Разбирах, че трябва да се развия. Не можех да продължа да използвам само мимики и започнах да уча английски", сподели Карлос.

"Не знаех как да си поръчам риба, пиле, трябваше да чакам и ако имам късмет, някой да поръча вместо мен. Или поръчвах същото като човека преди мен."

Именно времето в България е било основополагащо за развитието на бранителя: "После отидох в Белгия и пристигнах в различна настройка, исках да се уча и да се приспособя максимално бързо. Беше по-лесно, защото вече знаех английски. Там научих и френски, и испански. Това ми помогна много, защото започнах да комуникирам с всички други."

Това е основополагащо, в живота си един състезател трябва да премине през различни култури, оценявам го много и опитвам да науча максимално много. Това, което промени виждането ми, беше трудността, която имах в България."