На 31 май и 1 юни ще се проведат финалните мачове от тринадесетото издание на „Данониада”– единственият по рода си футболен турнир за деца до 12- годишна възраст. Мачовете от последния етап на “Данониада” ще се играят на стадион “Българска армия”. На 1 юни стадионът ще е отворен за публика. Отборът победител ще получи наградата си лично от Димитър Бербатов, който ще бъде специален гост за церемонията по награждаването.

Финалистите в тазгодишното издание на „Данониада” са:
* Зона Пловдив: ОУ „Г.С Раковски” - с. Болярци; УФК „Васил Левски” – Пловдив;
* Зона Варна: детската школа на ФК “Черноморец” и Общински детски комплекс, Варна;
* Зона Плевен: детската школа на ФК “Плевен”; детската школа на “Спартак”, Плевен;
* Зона Бургас: детската школа на ФК “Черноморец”; Общински детски комплекс - Бургас;
* Зона Кюстендил: СОУ “Христо Ясенов”, Етрополе; Общински детски комплекс Кюстендил
* Зона София: детската школа на ЦСКА; 101 СОУ - София

"В навечерието на световния футболен празник нашите деца също имат възможност да се борят за участие в голям международен турнир. Тази година Международна купа “Данон” ще се проведе в Йоханесбург и българският отбор ще може да изживее тръпката от участието на истинско световно първенство за деца”, казва Емил Гочев – генерален директор на „Данон Сердика” АД. Последният и най-важен мач от „Данониада” ще започне на 1 юни, в 11,00 часа на стадион „Българска армия”. Победителят в турнира ще има шанса да играе на финалите на Международна купа „Данон”.

Финалите на „Данониада” 2010 ще се проведат в два дни: на 31 май отборите финалисти играят в 4 групи по 3 отбора. Отборите с най-добро класиране в групите ще играят на полуфинал. На 1 юни от 10 часа е малкият финал за 3 и 4 място, а от 11 часа започва последният мач, резултатът от който ще определи и победителя в турнира. Церемонията по награждаването започва в 12 часа на стадион „Българска армия”.

Традиционно „Данониада” се организира от „Данон Сердика” АД, съвместно с Министерство на образованието, младежта и науката и Български футболен съюз. От 2008 година партньор на турнира е и Фондация „Димитър Бербатов”, като това е част от от поредица съвместни инициативи между фондацията и „Данон”, които имат за цел популяризирането на здравословен и активен начин на живот сред децата. “ Радвам се, че Данониада се утвърждава като турнир, в който децата с удоволствие участват, защото спортът е не само здраве, но и удоволствие.Турнири като този имат важната роля да формират отношение към активния начин на живот още от ранна възраст”, каза Димитър Бербатов.

И през 2010 г. патрон на Международна купа „Данон” е световноизвестният футболист Зинедин Зидан. Неговата подкрепа за турнира е още един стимул за милиони деца по света да повярват в мечтите си и да ги реализират! Детският турнир „Данониада” се провежда и с медийното партньорство на вестник „24 часа” и Нова телевизия.

Първият турнир „Данониада” е проведен в навечерието на световното първенство във Франция през 1998 г. и в него участват повече от 1000 ученически отбора от цялата страна. Огромното желание, с което децата се включват в турнира, два ясен сигнал на организаторите за необходимостта от продължаване на този социален проект. Благородната инициатива на „Данон Сердика” АД се посреща възторжено и в централата на компанията в Париж. Така през 2000 година, по модела на българската „Данониада” е организирана и първата Международна купа „Данон” с участието на 8 отбора. От тогава до днес проектът набира все по-голяма популярност и през 2010г. на финалите в ЮАР ще се състезават националните отбори на 40 държави, а Международната купа „Данон” е единственият официално признат от FIFA турнир за деца до 12 годишна възраст.