За втора поредна година Ариана стартира своя национален аматьорски футболен турнир в партньорство с БФС – Ариана Аматьорска Лига. Най-продаваната бира от 2009 г. у нас отново ще даде уникалния шанс на един непрофесионален отбор да срещне футболния шампион на България за този сезон. Успоредно с провеждането на Ариана Аматьорска Лига, тази година организаторите ще предоставят възможността на един аматьор, участник в турнира, да стане част от професионалистите. В края на надпреварата ще бъде излъчен един футболен талант, който ще изкара пробен период в отбора на новия шампион на по футбол.

Надпреварата ще обхване общо 9 града в страната в периода май – септември, а хиляди отбори и амбицирани за победа състезатели ще атакуват призовите места. Ариана Аматьорска Лига ще се проведе на базата на директни елиминации, които ще определят регионалните победители в турнира. Само един от тези отбори ще се поздрави с крайния успех и ще срещне шампиона на България по футбол в зрелищен сблъсък на големия финал на националния турнир в началото на месец септември във Варна. Мачовете, които ще определят финалиста сред непрофесионалистите, както и срещата му с шампиона на страната ще се състоят на футболно съоръжение, изградено специално за целта на турнира в центъра на града – новият мобилен стадион на Ариана.

Още с първото си издание, турнирът за аматьори на Ариана предизвика огромен интерес. Миналата година за участие се бяха записали повече от 11 000 души, а над 30 000 наблюдаваха самата надпревара. Първият шампион при аматьорите стана старозагорският ИВИС, който се държа достойно на финала на Националния стадион „Васил Левски” срещу Литекс падайки с 4:9.

През този сезон Ариана си поставя за цел да направи турнира още по-достъпен за всички желаещи. Ето защо форматът на надпреварата е променен. Той ще се проведе на 2 етапа – квалификации тип директни елиминации, в който участват всички регистрирани и групови фази, в които участват 24 отбора, класирани от първия етап. Обновеният сайт на Ариана (www.football.ariana.bg) ще предоставя постоянно актуална информация за развитието на турнира.

Градове и дати на отделните турнири от надпреварата:

13 - 15 май - Стара Загора

03 - 05 юни - Плевен

10 - 12 юни - Пловдив

15 - 17 юни - София

24 - 26 юни - Благоевград

08 - 10 юли - Русе

22 - 24 юли - Бургас

05 - 07 август - Варна

19 - 21 август – Шумен

02 - 04 септември - Голям Финал във Варна