На днешния 16 март се навършват 39 години от трагичната гибел на Жулиета Шишманова и Георги Димитров – Червения, напомня сайтът на ЦСКА. Двамата загиват в самолетна катастрофа през 1978 година. По онова време Шишманова е била треньор на националния отбор по художествена гимнастика.

Ето и текстът, който се появи на сайта на "червените":

Армейци, 

На 16 март 1978 се случва една от най-големите трагедии в българския спорт. В 13:52 минути самолет ТУ-134 на БГА "Балкан" с редовен полет София - Варшава се разбива край врачанското село Тлачене. Сред жертвите е и легендарната Жулиета Шишманова, която по това време е треньор на националния отбор по художествена гимнастика. В самолетната катастрофа загиват и гимнастичките Румяна Стефанова, Албена Петрова и Валентина Кирилова. Жулиета Шишманова е основателка на клуба по художествена гимнастика към ЦСКА, а нейно откритие е великата армейска гимнастичка Мария Гигова, която прави първия сериозен международен пробив със световната титла на първенството на планетата в Копенхаген през 1967 година.

В същия полет загива и големият български футболист и треньор Георги Димитров – Червения. Той е известен като „футболното бижу на ЦДНА“. Димитров е незаменим титуляр в „Златния тим” от 50-те години. За „червените” изиграва 87 мача в „А” РФГ и отбелязва 27 гола. С него отборът завоюва пет пъти шампионската титла и веднъж националната купа (1955 г.). Георги Димитров е един от героите в двете легендарни турнета на ЦДНА на Скандинавския полуостров - през 1955 и 1956 година. На 16-та лятна олимпиада в Мелбърн, Австралия през декември 1956 година с отбора на България стига до полуфинала, където националите отстъпват на СССР с 1:2. В мач за третото място побеждават Индия с 3:0 и се окичват с бронзовите олимпийски медали. През 1958 година Червеният шества с ЦДНА по стадионите на Европа с нови знаменити мачове и победи срещу реномирани отбори като „Челси”, „Лион”, „Рот Вайс” (Есен), тогава елитен немски отбор с няколко национала в състава си, уругвайския „Насионал”, „Расинг” (Париж), „Валенсиен”, „Алемания” (Аахен), „Цървена звезда”, „Атлетико” (Мадрид) и националния тим на Холандия.

Георги Димитров – Червения оставя незабравима диря и с участията си в първите големи футболни двубои в турнира за Купата на европейските шампиони (1956-1959). Четвъртфиналист за КЕШ през 1957 г. За националния отбор играе несменяем титуляр в 30 мача като отбелязва 7 гола.

В треньорската професия преминава и като наставник на младежкия национален отбор. Помощник-треньор е на представителния национален отбор в екипа на Христо Младенов, който участва успешно в квалификациите за Световното първенство във ФРГ през 1974 г.