Селекционерът на юношеския национален отбор (до 19 години) Александър Димитров заяви, че на Световното първенство по футбол харесва основно атакуващия футбол, отборите, които го практикуват и специално е изненадан от отбора на Коста Рика. Димитров даде интервю за БТА по повод Световното първенство, но отказа да коментира съдийството на Мондиала, както и да разкрие подробности около подготовката на своя тим за Унгария.

"Не може да се каже, че чак сме удивени от скока на отборите от Южна Америка, защото голяма част от техните играчи са всяка сряда в домовете ни с мачовете от Шампионската лига. В това число и звездите на Чили като Алексис Санчес и Едуардо Варгас.

Но определено правят много добро впечатление и на етап "предварителни групи" доминират. За мен приятната изненада е Коста Рика - един отбор, от който сме много далече като информация. Но ето, че излязоха от може би сочената за най-тежка група", каза още Димитров, чиито мисли вече са насочени към подготовката на младия български отбор, който ще играе на финалите на Евро 2014 в Унгария в края на юли.

За него обаче притеснително е състоянието на Англия в много по-голяма степен, отколкото на Испания. Англичаните откровено изглеждали безнадеждни на терена и се доказало, че когато става дума за чисто английски футбол, нещата са различни от Висшата лига на страната и представянето им не е никак приятно.

"Има огромна разлика при отпаданията на Англия и на Испания в групите. Испания ще се изправи много бързо, защото имат потенциал. При тях не е така безнадеждно, както при англичаните. При Испания това е етап от развитието, защото не е възможно да се играе на топ ниво толкова години и то без прекъсване. Но ми направи впечатление, че юношеските им национални отбори, които аз гледах, правят същите грешки, каквито правиха и мъжете в играта си в Бразилия. Затова предпочитах Испания да се класира на Европейското за юноши, а не Германия, но в крайна сметка ще играем с германците".

Той отчете и спад в играта на Русия, която изглеждала доста по-различно в квалификациите. Има вероятност този спад да е провокиран от първенството на страната, от обръщането на състезателния цикъл там и от ранното приключване на този сезон. "Не съм гадател и не ме бива в прогнозите, но за момента Бразилия и Германия изглеждат с най-голям потенциал за титлата. Много приятно впечатление ми прави Франция, която е без Франк Рибери. Само един отбор няма как да се оправи без голямата си звезда и това е Аржентина".

"Предпочитам да победи атакуващият футбол и тенденцията с мачове с много голове да продължи. Не мога да харесвам отбор, който се нарежда на 16-18 метра пред вратата си и чака да бие дузпите. За момента няма такива, но съм сигурен, че в елиминациите ще има. Отбор, който мисли само за 11-метровите удари, е по-добре да отпадне на така", завърши Димитров, който освен в гледане на мачове от Световното има изпълнен със задачи ден в наблюдаване на тренировки и контроли на отбори с негови избраници за Европейското.