Председателят на СД на ПСФК „Черноморец – Бургас” Митко Събев излезе с официално изявление относно последните събития в българския футбол и предприетите от държавата действия свързани с футболните клубове:

Изявлението на Митко Събев (публикувано без авторска намеса):

Да се доказват източниците на финансиране и осигурените бюджети за всяка спортно-техническа година във футбола, призовава Митко Събев

Последните събития в българския футбол показват по-ясно от всякога, че е необходимо да бъде изграден устойчив модел за развитие на този спорт, съгласно установените добри практики и стандарти в държавите от ЕС. За такъв модел, настояваме от години заедно с колегите от футболните клубове, в които съм инвестирал – първоначално „Нафтекс”, сега ПСФК „Черноморец”. Устойчивият модел включва всички етапи на футбола като масова игра и спортна индустрия – от развитието на съвременни детско - юношески школи, през изграждането на спортна инфраструктура, инвестициите в спортно-техническа база, в професионален клубен мениджмънт и маркетинг до въвеждането на пълна финансова отчетност и прозрачност в работата на професионалните отбори. За да се постигне тази цел са необходими съвместните усилия на държавата в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта и на ръководствата на професионалните футболни клубове.

Приветствам факта, че за първи път от години, българското правителство предприе действия, насочени към създаването на финансова и данъчна дисциплина във футболните клубове. Футболът не е държава в държавата – за него трябва да важат правилата, които регулират всички обществени и браншови сектори. През годините, по отношение на инвестициите си във футбола, последователно съм прилагал изискванията за прозрачност, действащи в останалите компании, включително и публични дружества, в които имам акционерно участие. Затова днес ПСФК „Черноморец” има изрядни данъчни документи, професионален одит и заверени финансови отчети, както и ясна инвестиционна политика.

Призовавам всички футболни клубове да подкрепят усилията на държавата за по-добра финансова дисциплина в спорта, изваждане на светло на оборотите и на реалните заплати на играчи и спортно-технически ръководства. Необходимо е също така, преди началото на всяко първенство, да бъдат проверявани източниците на финансиране на отборите, както и да се доказва размерът на осигуреното финансиране от страна на акционерите за предстоящата спортно-техническа година.

Футболът е спорта, който в най-голяма степен отразява развитието на обществото. Затова въвеждането на етични и професионални практики в играта и финансирането й са първостепенни задачи на всички отговорни личности и клубове във футбола. В противен случай всяка криза в един отбор, ще девалвира доверието към останалите клубове и към футбола като цяло, от което ще загубим всички – държавата, клубовете и зрителите на футбола.

Именно ясните правилата и европейски стандарти ще създадат устойчив модел на футбола в България, който може да влияе положително на младите хора, да радва публиката, да пълни стадионите и да допринася за развитието на спортната индустрия. Това е единствения начин България за получи своето достойно място на европейската, а защо не и на световната футболна карта.

Митко Събев председател на СД на ПСФК „Черноморец – Бургас”