Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

В периода на разпад на легендарните "Бийтълс" Джон Ленън написа авангардното парче "Революция №9". Десетилетия по-късно в Борисовата градина, в София, България, един отбор не спира циклично да се тресе от собствените си революции. Дори номерът на звездата Неи - 99, е недостатъчен да ги класифицира и преброи.

Сякаш плеяда потомци на Че Гевара израстват като краставици след дъжд при всяко колебливо представяне на ЦСКА. За пореден път ситуацията на "Армията" е следната: отборът е на първо място, през този сезон в България, че и в Европа не е допуснал загуба, но буреносните облаци отново си дават среща на познатото ни място.

В същото време вечният съперник рисува, твори, превръща зрелището в ежедневие, но от началото на сезона има три загуби - две от тях на нула от Тампере и една от все по-ужасяващия Литекс. След тези поражения "сините" показаха завиден синхрон в изказванията и успяха да уталожат евентуалния фенски гняв. И нещата логично потръгнаха. Вярно, по някакво почти невъзможно стечение на обстоятелствата цели десет кръга Левски не е побеждавал отбор от първата половина на таблицата, без да има вина за това. Просто на тима на Стоилов трудните мачове тепърва започват.

 А колкото и фрапантно различно да се представя поведението на терена на двата гранда, то например в головото съотношение в класирането Левски е по-добър със само три гола. Да, преди трудните си мачове. А ЦСКА е сред отборите, броящи се на пръстите на една ръка в цяла Европа, който няма загуба през сезона. Изобщо.

Онзи ден босът на Ливърпул Мистър Хикс, когото никой не е чувал и навярно се мисли, че наистина е еди-кой си "хикс", защити Бенитес. Въпреки унизителната ситуация на отбора в Шампионската лига. Е, поне разбрахме кой е мистър Хикс. Аз знаех повече онзи, другият съсобственик, дето името му мяза на ножчета за бръснене. А всеки у нас от първия ден знае кой е шефът в ЦСКА. Податлив на емоции, все още новак във футболното президентстване у нас, Томов в деня за размисъл използва перфектно безплатното рекламно време, хвърли в сериозен размисъл "армейските" фенове. Коя точно позиция те да изберат. Неуморно да се стартира нова революция или колкото и да е неприятно за тях - да се копира моделът на врага?

Трудно, да, защото ЦСКА наистина не играе както трябва да играе, а в същото време някак си аристократично, дори надменно, от Левски след победа с 6:2 казват, че са недоволни. Хайде, аз
да прекарам една нощ в леглото с Анджелина Джоли, пък на сутринта да обяснявам как тя не е нещо кой знае какво. Не се връзва, нали?

 А ако "червените" революционери бяха на мястото на гръцките футболни фенове, Ото Рехагел още на втория мач в групата на европейското първенство в Португалия да е видял сопата. Марш, смешнико! Какви са тези грозни победи с по 1:0! Е, там не изтърваха шанса си - като едра риба на неподходяща дребна кукичка. В противен случай щяха да видят титла, когато Зевс слезе от небето и започне да играе сиртаки в центъра на Атина, хвърляйки карамфили върху простосмъртните.

Левски маже наред, ЦСКА цикли, преднината обаче е за "червените". Какво повече? Чака ни повече от интригуващо дерби. Забравете националния - Левски и ЦСКА пак са си на мода. Какво тук значат някакви си Тампере и Тулуза!

Да пишем за поредната издънка на Литекс вече става досадно. "Оранжевите" са на път да завършат един съвсем естествен десетгодишен цикъл, в който видяха и върхове, но напоследък повече са паденията. Ако ЦСКА е правен на пух и прах, то след изявите на Литекс отборът трябва да прилича на пихтия вследствие на неравностоен сблъсък между Майк Тайсън и Коко Тайсъна. Не, Литекс вече дори не е интересен. Повече от добри думи за работата си в кръга заслужават Локо (Пд), Славия и Локо (Сф). Постигнати победи като гост - перфектно! И естественото стабилизиране на съответните места в таблицата. Колкото до Берое, от седмици насам обърнахме внимание за уникалната рецепта, по която работят в Стара Загора. Желязна работа.

Този месец се честваха 40 години от смъртта на Че Гевара. А, ама той умрял ли е? Аз лично го мернах онзи ден на "Армията"...