Съкрушен от смъртта на Йохан Кройф бе легендата на българския футбол Христо Бонев. Зума и великия холандец са набори, родени през 1947 година и кариерите им минават по едно и също време. Двамата са и добри познати. 

Кой беше вдъхновяващият Кройф?

"Още пазя фланелката с №14, която Йохан ми подари след мача с Холандия на Световните финали в ГФР. Тогава загубихме с 1:4, холандците просто ни разпиляха. След края обаче Йохан дойде при мен и каза: респект и поиска да си разменим фланелките. Величието на такъв човек се усеща и без да говори", спомня си Бонев пред Marica.bg.

ВИДЕО: Финес или просто красивите голове на Кройф

"Не само футболът, а светът загуби уникален човек. Йохан беше един от символите на ХХ век. Той беше истинското олицетворение тоталния футбол. Философията на Кройф за любимата игра властва вече четири десетилетия. В този смисъл той далеч изпревари епохата си. Щастлив съм, че съм го познавал, че съм играл срещу него и съм общувал с него", сподели още Христо Бонев.

"За мен Йохан Кройф е един от тримата най-велики футболисти на ХХ век. Другите двама са Пеле и Бекенбауер. Не мога да кажата кой от тримата е най, защото всеки имаше своите уникални, само за него си плюсове. Това, което отличаваше Йохан от Пеле и Франц е, че той създаде школа, той създаде философия за любимата игра, която побеждава и днес. В този смисъл Кройф далеч изпревари своята епоха и е актуален и днес. Няма да го сравнявам с Меси, защото са играли в различни времена и е нелепо да се правят паралели. Но е безспорно, че феноменът Меси е продукт на футболната философия на Йохан Кройф. Днешният феноменален тим на Барселона е продукт на философията на Йохан", каза още Христо Бонев.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS