Хамбургското издание mopo.de излезе с потресаващ очерк за съдбата на бившия български вратар Христо Тошев. В момента той живее в Германия и събира бутилки, за да преживява. 

54-годишният мъж е пазил на вратата на Хебър в силните години на пазарджишкия клуб, играл е още в Светкавица и Шумен, подвизавал се е и в чужбина. Той е баща на бившия младежки национал Славчо Тошев, който също беше вратар. Ето какво пишат за него в Германия. 

"За него е ясно кой ще е световен шампион - Германия. Само че не знае къде ще гледа следващия мач. Но със сигурност всяка кръчма ще извади телевизор на открито и той ще се скрие на улицата, за да погледа."

"И докато го прави, си мечтае за времената, в които самият е бил на вратата и той, бездомникът, е бил славен професионален футболист."

"54-годишният Христо Тошев винаги е печелил с труд парите си. Това не се е променило и до днес, с малката разлика, че сега не е активен играч, а събира бутилки от стадионите след края на мачовете, за да може да ги върне."

"Когато започне сезонът, той отива на някой от двата големи стадиона в Хамбург след някой мач и "работи" - събира празни бутилки. А сега с блясък в очите ни разказва за времената, в които е бил вратар на Хебър Пазарджик."

"Той е професионалист от 18-годишен, а пикът в кариерата му е през 90-те години, когато неговият Хебър се противопоставя успешно дори на грандовете Левски и ЦСКА. "Веднъж стигнахме дори до четвъртфинал за Купата" - споделя Тошев и с гордост обявява, че има над 360 мача в професионалния футбол. От тях 180 са в елита на България."

"През това време той е спечелил добри пари. Особено през 1993 г., когато агентите му го пращат в Южна Корея. След една година се връща с 300 хил. долара - достатъчно пари за добър живот."

"Той обаче се доверява на свои уж приятели и влага парите си в банка, която на следващата година фалира. После опитва да се впусне в бизнеса с един бутик. Но през 2008 г., когато избухва голямата криза, повечето българи нямат пари дори за чифт свестни дънки и това му начинание също се увенчава с провал."

"Парите се изпаряват, бракът му приключва, бизнесът му фалира... При тези обстоятелства Тошев се маха от България и идва в Хамбург. Той познава града от тренировъчен лагер през 1990 г., когато дели терен заедно със звезди като Мани Калц и Томас фон Хесен и признава, че е впечатлен от него."

"Той е вее от година и половина тук. През лятото спи по улиците, а през зимата - в центрове за подпомагане. А това е човекът, който в миналото е спал в петзвездни хотели..."

"Тошев, със своите 193 сантиметра, все още е с впечатляваща фигура. Под старите дънки и пуловер все още се очертава силно и добре оформено тяло. Но и животът на улицата е оставил своя отпечатък върху него - когато се смее, прикрива устата си с ръка, за да не се видят потъмнелите му и изпопадали зъби."

"Но въпреки всичко, той не оплаква съдбата си, а я приема. Мнозина други биха я удавили в алкохол, но не и той. Няма свободно време, работи, събира списания и ги връща, както и бутилките, на вторични суровини. Няма как да се размотава, защото все още има дългове в родината си и всеки месец праща пари там. Но казва, че му остава още малко."

"И продължава да вярва в доброто бъдеще: "Всичко ще бъде наред", казва Тошев с усмивка, а на въпроса как ще успее, само вдига рамене и цитира Роза Люксембург: "Аз съм бил, съм и винаги ще бъда." Или да го разбираме - аз никога няма да се предам", пише в материала на изданието за бившия вратар. 

Материалът и снимките към него можете да намерите тук.