По инициатива на Българския футболен съюз днес се проведе експертна работна среща между представители на различни държавни институции, посветена на превенцията и борбата с нерегламентираните практики във футбола и хазартните залагания, съобщава сайтът на БФС.

Събитието бе организирано във връзка с началото на новия спортно-състезателен сезон и преструктурирането на част от първенствата в календара на българския футбол, а участниците се обединиха около мнението, че усилията за превенция и противодействие на незаконните залагания и дейности не само във футбола, но и като цяло в спорта, трябва да са сред основните приоритети в работата на всички заинтересовани страни.

От страна на Българския футболен съюз присъстваха техническият директор Георги Иванов, офицерът по почтеността в направление професионален футбол Васил Берберов и офицерът по почтеността в направление детско-юношески и аматьорски футбол Марио Костурков. Участие в дискусията взеха представители на Главна дирекция „Национална полиция“, на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, на Върховната касационна прокуратура, както и на Дирекцията по надзор на хазарта и хазартните дейности към Националната агенция по приходите. Покана бе изпратена и до Министерството на младежта и спорта, но събитието премина без представител на тази институция.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за нормативни промени в Закона за хазарта, свързани с превенцията и противодействието на незаконните залагания. Участниците се обединиха около тезата, че е необходимо и оптимизиране на механизмите за по-бързо взаимодействие между институциите при съмнение за нерегламентирани дейности, свързани с футболните двубои в България.

Отчени бяха и сериозните усилия, които БФС непрестанно полага в борбата срещу черното тото и незаконните залагания и в името на опазването на престижа на футбола и спорта.

В началото на 2018 г. БФС подписа договор със световния лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание – Sportradar, която е основен партньор на ФИФА, УЕФА и на повече от 70 спортни федерации, както и национални институции. Благодарение на отличното взаимодействие между футболната централа и Sportradar броят на съмнителните двубои от българското първенство в последните години достигна рекордно ниски нива.