Комисионерът на Националната баскетболна асоциация Адам Силвър наложи доживотна забрана на собственика на Лос Анжелис Клипърс Доналд Стърлинг да посещава мачове и да има каквото и да било участие както в Клипърс, така и в останалата част от Лигата.

Стърлинг е наказан сурово, тъй като бяха разкрити записи с негови ужасно расистки изказвания, направени към гаджето му. В записите, собственост на клюкарската агенция TMZ, Стърлинг се кара на приятелката си, че води афроамериканци на мачовете на Клипърс, и че позира за снимки с тях. В този разговор е замесено дори името на легендата Меджик Джонсън.

"От този момент нататък, аз забранявам на господин Стърлинг доживот да има каквато и да било връзка с Клипърс, или с НБА. Господин Стърлинг не може да посещава мачове от НБА или тренировки. Той не може да посещава съоръженията на Клипърс. Няма право да участва в каквито и да било решения, независимо бизнес или свързани с играчите, в клуба. Той няма да бъде допускан на заседанията на Борда на собствениците в НБА, или до друга дейност на Лигата," заяви Силвър.

Адам Силвър добави, че ще събере спешно Борда, за да бъде принуден Стърлинг да продаде ЛА Клипърс. Много от собствениците вече се обявиха "За" това решение на комисионера.

Силвър обясни, че НБА е получила записите, и след разследване е установено, че гласът на тях е именно на Доналд Стърлинг. Комисионерът се извини от името на всички в Лигата за изказванията на Стърлинг.

Силвър разкри, че глобата от 2.5 милиона долара е максимумът, разрешен от правилника на НБА. Сумата ще бъде дарена на фондации, борещи се за толерантност в обществото.

Тази нощ, отборът на ЛА Клипърс е домакин на Голдън Стейт Уориърс в първия кръг от плейофите, в Мач №5. Резултатът в серията е 2-2.

Старши треньорът Док Ривърс сподели, че се надява гафът на собственика да не отблъсне феновете, и те да останат зад него и момчетата му.