Три емблематични имена на НБА реагираха остро на непремерените изказвания на собственика на ЛА Клипърс Доналд Стърлинг. Обект на расистки подхвърляния стана легендата и 5-кратен шампион Меджик Джонсън.

"Стърлинг не трябва да има отбор в НБА. Преди сме били приятели, но няма как да остана безразличен към коментари нито към мен, нито към други афроамериканци, нито към които и да било малцинства. Няма място в нашето общество за такива изказвания. Той няма място в нашата лига. В спорта има различни и раси и това е част от неговата красота", заяви Меджик Джонсън, след като преди това се бе зарекъл, че няма да стъпи повече на мач на Лос Анджелис Клипърс.

Друга легенда в лицето на Майкъл Джордън, който понастоящем е собственик Шарлот Бобкетс, също взе отношение по случая.

"Имам две гледни точки - на собственик на отбор и на бивш играч. Като собственик съм отвратен, че мой колега е способен на такива отвратителни обиди. Като бивш играч се чувствам разярен. Няма място в НБА или където и да било другаде за расизъм. Разочарован съм, че подобно отношение все още присъства в нашата държава и на такова високо ниво в нашия спорт. В лига, в която повечето играчи са от афроамерикански произход, не можем да толерираме никаква дискриминация", категоричен е Джордън в официално свое изявление.

Баскетболистът на Маями Хийт ЛеБрон Джеймс се присъедини към всички, които смятат, че скандалният Доналд Стърлинг трябва да напусне НБА.

"Няма място за Стърлинг в НБА. Няма значение какъв си, расата няма значение. НБА трябва да подходи максимално агресивно в случая. Не можем да допуснем расизъм в нашата лига. Би следвало да сме модел за гражданите и за всички по света. Не съм се чувал с моя приятел Крис Пол, който играе в Клипърс. Не ми се мисли какво се случва в неговата глава", коментира ЛеБрон Джеймс.