Подобно на филмов злодей, който се връща към живота в последната сцена Доналд Стърлинг може би има един последен ход в грандиозния скандал, разразил се в НБА с негово участие. А това би бил кошмарен сценарий за Лос Анджелис Клипърс. Ако Стърлинг реши да се бори, за да запази собствеността си върху Клипърс, то нежеланието на играчите да се състезават за отбора, ръководен от милионера, може да създаде огромни проблеми на Лигата през целия следващ сезон.

Доналд Стърлин бе порицан публично за расистките си изказвания, а комисионерът на НБА Адам Силвър му наложи доживотна забрана във вторник. Адвокатът на Стърлинг засега отказва коментар, но независими юристи напомнят, че Стърлинг опредено разполага с финансовия ресурс за протака битката в съда срещу своите опоненти. Освен това той е бивш адвокат по бракоразводни дела, който отлично знае как да извлече ползи при доста неприятни обстоятелства.

„Той има сериозен опит при подобен род дела, независимо дали те са основателни или не“, коментира пред USA Today Джефри Кеслър, който е адвокат, специалист в спортните закони.

Що се отнася до бъдещето на ЛА Клипърс, то ако Стърлинг или съпругата му Рошел подадат молба за развод, това би забавило намеренията на НБА, защото клубът ще бъде поставен под юрисдикцията на съда в Калифорния, като семейна собственост, която би подлежала на подялба.

Рошел Стърлинг вече се дистанцира от своя съпруг и го нарече „отчужден“, след расистките му изявления. Г-жа Стърлинг освен това ще съди жената, чийто глас се чува в скандалния аудио запис, за която се твърди, че е любовница на съпруга й.

Доналд Стърлинг е демонстрирал сериозна устойчивост в миналото. През 1984-а година Лигата съди Клипърс за 25 милиона долара, след преместването на клуба от Сан Диего в Лос Анджелис без разрешение. Стърлинг и Клипърс контраатакуваха с иск за 100 милиона, обвинявайки НБА в „различни измамни действия“ след като той купува отбора. В крайна сметка двете страни стигат до споразумение точно преди делото да влезе в съда за сумата от 6 милиона долара.