Семих Ерден е един от малкото по-опитни баскетболисти на Турция в настоящия национален отбор на страната. Той бе и най-резултатен със 17 точки и 13 борби за победата над България в първия мач от European Basketball Tour 2012 в София.

Ето какво сподели след края на двубоя:

- Първо, впечатленията ти от мача?

- Това все пак е първият ни мач, опитахме се да играем добре, да натискаме съперника. Започнахме добре, но след това направихме няколко грешки. Все пак, се опитвахме да натискаме през цялото време, да се концентрираме, и мисля, че успяхме.

- Имахте голяма преднина в първите минути, но след това я пропиляхте?

- Основните ни играчи, титулярите, седнаха на пейката. Но това е нормално за такива турнири, треньорът вкарва в игра всички, за да види как ще се справят. Мисля, че не е проблем, това е приятелски мач, няма значение.

- Връщаш се в Европа, да играеш тук, защо взе такова решение?

- Това е правилна стъпка за мен. Имам нужда да играя. Бях контузен цяла година в НБА. И този сезон се надявам да съм здрав, и да покажа на какво съм способен. За мен това е добре, но трябва да съм концентриран, и да не спирам да работя. Това е.

- Мислиш ли да играеш отново в НБА след време?

- Планът ми не се е променил, имам опция за всеки сезон да играя в НБА, и се надявам догодина отново да съм там. Този сезон е много важен за мен, защото имам нужда да играя, да подобря представянето си, и да се върна в НБА. Затова сега ще играя в Турция.

- Тази контузия, счупеният пръст, това ли бе най-тежкият период в кариерата ти?

- Знаете ли, това е малка контузия. Докато бях в НБА имах херния, травма в рамота, беше много тежко. Но това с палеца, бе изненада, защото се случи много изненадващо, просто бях в защита, и след като отидох в болницата, ми казаха – пропускаш два месеца. О, Боже мой! Пропуснах подготовката в НБА, и това бе зле. Лош късмет за мен.