Българският национален тим по баскетбол за мъже отстъпи на световния вицешампион Турция с 65:70 точки в първия си мач от международния турнир European Basketball Tour София 2012. Пред около 900 зрители в Арена Армеец баскетболистите водени от треньора Росен Барчовски затрудниха съперника си, особено в третата четвърт, но не успяха да задържат преднината си до края на мача.

За България извън състава за днешния сблъсък остана американецът Седрик Симънс, който едва вчера пристигна в София, а участие не взе и Павел Маринов. Барчовски започна с Божидар Аврамов, Чавдар Костов, Иван Лилов, Христо Николов и Николай Върбанов, а в хода на двубоя използва всичките си състезатели. Българският тим също е с доста промени, като състезателите ще имат нужда от време да изчистят грешките и да се сработят по-добре.

Представителният ни тим започна плахо срещу турците, които са в доста подмладен състав през това лято. Турция дръпна със серия от 11:0, но постепенно българите намалиха изоставането си и губеха с 5 точки след първата четвърт- 14:19. През втората част баскетболистите ни се окопитиха, като Чавдар Костов с две поредни тройки изравни за 30:30 точки 4 минути преди почивката. България дори поведе с 2 точки след кош на центъра Николай Върбанов. За Турция под коша много убедителен бе Семих Ерден, който за 20 минути вкара 13 точки и в крайна сметка гостите водеха с 37:34 точки след първото полувреме.

В началото на третата част зрителите в Арена Армеец видяха една по-освободена България, като националите обърнаха резултата още в първите минути след почивката. След силни изяви в нападение баскетболистите ни вдигнаха предната си до 9 точки в средата на частта, което доведе почти до истерия старши треньора Богдан Таневич. Турците все пак отговориха с мобилизация в защита и след 30 минути поведоха с 1 точка- 52:51. Последната четвърт премина до голяма степен под диктовката на съперника, като Турция поведе с 9 точки при 76:57 малко повече от 4 минути преди сирената. България намали до 3 точки при 66:63 и дори имаше шанс да изравни, но не се получи и гостите триумфираха с крайното 70:65 точки.

Най-резултатен за националния ни тим бе Николай Върбанов с 18 точки, а с 14 точки се отчете Чавдар Костов. Капитанът Филип Виденов реализира 8 точки.

За Турция със 17 точки най-полезен бе Семих Ерден, а с по 12 завършиха Синан Гюлер и Илкан Караман.

Утре България играе с Полша, а в четвъртък излиза срещу Украйна. Като и двата мача са от 18 часа в Арена Армеец.