Инфарктен край реши гръцкото дерби на полуфиналите на баскетбоблната Евролига. Панатинайкос надви големия си съперник Олиммпиакос с 84:82 точки и ще се изправи срещу ЦСКА на финала на турнира в неделя. Двата тима ще излязат в берлинската О2 Арена в повторение на сблъсъка за титлата от 2007-ма година, когато триумфираха „зелените” в Атина.

Пред наелектиризираната публика ПАО стигна до финала в немската столица след страхотно представяне на Никола Пекович, Майк Батист и литовската звезда Шарунас Ясикевичус. При 84:82 точки Пекович пропусна под коша на Олимпиакос, но Борусис, а после и Чилдрес не успяха да отбележат за „червените” и поне да доведат мача до продължение.

Отборът на най-успешния треньор в Европа Желко Обрадович имаше леко предимство по време на двубоя, въпреки че така и не успя да се откъсне с голяма разлика. На почивката ПАО водеше с 43:41 точки, а последните 10 минути започнаха при резултат 66:63 в полза на „зелените”.

Никола Пекович бе най-резултатен на шампиона на Евролигата от 2007-ма година с 20 точки. Майк Батист добави 19, а Шарунас Ясикевичус и Висилис Спанулис вкараха по 18 точки за победата. За тима на наставника Панайотис Янакис най-точен бе Лин Гриър с 18 точки, а хърватинът Никола Вуйчич отбеляза 14, но Олимпиакос ще играе срещу Барселона за бронзовите медали в Евролигата в неделя.

„Още преди мача казах, че това ще е специална среща. Наистина вярвам, че това е специален мач за всеки вкус. Мисля, че всички, които обичат баскетбола са се забавлявали много. Трябва да разберете, че между нас играчи и треньори всичко е коректно. Радвам се за това. Двубоят бе решен от дребните детайли. Олимпиакос бяха нещастни в нападение, а ние имахме късмет, че Пекович отбеляза победния кош”, коментира след успеха треньорът Желко Обрадович.

Големият финал в Евролигата е в неделя от 21 часа българско време, а двубоят за третото място е от 18 часа.